Op 22 november e.k. vind een internationale conferentie in Rijeka plaats onder de titel “Soevereiniteit of nationalisme?”, georganiseerd door de Free State Rijeka Association en de Coppieters Foundation, met de steun van de provincie Primorsko-Goranska.

Als partner en lid van de Coppieters Foundation is het Koerdisch Instituut Brussel uitgenodigd om deel te nemen en onze ideeën en gedachten met de aanwezigen te delen over dit uitdagende onderwerp.

De conferentie zal zich richten op de analyse tussen soevereiniteit en nationalisme. Filosofen, politicologen en cultuurwetenschappers uit verschillende Europese landen zullen inzichten geven in dit onderwerp. Cultuurwetenschappers zullen ook hun perspectieven delen, met speciale nadruk op het behoud van lokaal cultureel erfgoed, minderheidstalen en identiteiten. De conferentie zal onderzoeken welke van deze twee concepten meer bijdraagt aan het bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling, het waarborgen van toegang tot gerechtigheid voor iedereen, en het opbouwen van effectieve, verantwoordelijke en inclusieve instellingen op alle niveaus.

Orhan Kiliç, al vele jaren lid van de Raad van Bestuur van ons Instituut, zal aanwezig zijn als een van de sprekers. In naam van ons instituut zal hij dieper ingaan op “Het politieke concept van Democratisch Confederalisme”. ‘Democratisch Confederalisme’ werd getheoretiseerd door Abdullah Öcalan, de voormalige leider van de Koerdische Arbeiderspartij.

Orhan Kiliç zal het concept uitleggen als een politieke oplossing voor de Koerdische nationale aspiraties en het Koerdische verlangen naar soevereiniteit. Als we bovendien kijken naar het samenlevingsmodel van het Autonoom Bestuur van Noord- en Oost-Syrië (AANES), wordt het duidelijk dat het Democratisch Confederalisme een oplossing biedt voor andere fundamentele problemen in landen in de regio die diep geworteld zijn in de klassenmaatschappij, en als een weg naar vrijheid en democratisering voor mensen over de hele wereld.

Hieronder vindt u de volledige tekst en bijdrage van het Koerdisch Instituut tijdens de Coppieters-conferentie.

Downloaden (PDF, 642KB)

F
E
E
D

B
A
C
K