Vanavond zijn twee democratisch gekozen co-burgemeesters, Gülten Kisanak en Firat Anli, van de gemeente Diyarbakir opgepakt door antiterreureenheden van de Turkse politie. Kisanak werd opgepakt op het vliegveld nadat zij terugkeerde van een vergadering van een parlementaire commissie in Ankara. Anli is opgepakt in zijn huis. De redenen voor hun arrestaties zijn nog onbekend.

Deze arrestaties zijn een nieuwe toevoeging aan Erdogan’s dictatoriale politiek, die als doel heeft alle HDP-gemeenten in eigen handen te krijgen.Enkele weken geleden werd in een aantal Koerdische gemeenten diverse politici gearresteerd en vervangen door AKP-gezinde politici en bewindvoerders.

Het gemeentehuis van Diyarbakir is gedurende deze arrestaties omsingeld door tientallen zwaar bewapende politieagenten. Geen enkele medewerker van de gemeente mag nog naar binnen. Tussen de medewerkers en de politieagenten zijn schermutselingen ontstaan. Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend.
Ondanks de bewijzen van de toenemende onderdrukking van de Koerden in Koerdistan en Turkije, blijven de Europese lidstaten toekijken en zwijgen. Tot op heden is Turkije niet op de vingers getikt voor deze ondemocratische arrestaties van politici en overnames van gemeenten. De belegering van diverse Koerdische steden, welke vervolgens deels met de grond gelijk zijn gemaakt, heeft ook niet geleid tot sancties van de Europese Unie. Ook het binnenvallen van Irak en Syrië, om ook de Koerden daar te proberen aan te vallen, is zonder gevolgen voor Turkije gebleven.

De vraag van de Koerdische gemeenschap in Nederland is dan ook wanneer zowel Nederland als de Europese Unie van plan zijn om de democratie ook in Turkije te bewerkstelligen en te beschermen. Wanneer gaan Mark Rutte en zijn Europese collega’s Turkije eens aanspreken en aanpakken op hun anti-Koerdische politiek? Wanneer stopt het systematisch uitmoorden van de Koerden? Wanneer krijgen de Koerden hun rechten?.
DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

F
E
E
D

B
A
C
K