Volgens een nieuwe balans, maandag aangegeven door de Turkse Minister voor binnenlandse zaken, Idris Naim Sahin, heeft de aardbeving 217 doden en 1090 gewonden gemaakt. Volgens het Amerikaans geofysisch instituut USGS heeft deze aardbeving een magnitude van 7,2.
Het gaat om de sterkste aardbeving die Turkije sinds jaren heeft meegemaakt. Het USGS telde eerst 7,3 dan 7,2 magnitude.

Het USGS specificeerde dat het epicentrum van de beving, die zich om 13u41 (10u41 GMT) heeft voorgedaan, gelegen was op 19km in het noordoosten van Wan, een bergachtige regio in het uiterste oosten van Turkije.

Nadat hij op de getroffen plek was geweest verklaarde de eerste Minister dat er, na een eerste balans te hebben gemaakt met meer dan 70 doden, er ondertussen reeds 93 doden werden gerekend in de provincie Wan.
In de stad van Wan hebben de 380.000 bewoners een sterke beving gevoeld, die, volgens de burgemeester Bekir Kaya, een ‘groot paniek’ heeft veroorzaakt. Hij specificeerde ook dat de telefoonlijnen waren beschadigd.
De burgemeester Bekir Kaya, lid van de pro-Koerdische DTP-partij werd onlangs, zoals honderden Koerdische politici in de regio, voor twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens terroristische propaganda .

De Eerste Minister voegde eraan toe dat er in het district van Ercis nog eens 45 personen dood werden gevonden. De stad Ercis, gesitueerd langs een meer, is, met 55 ingestorte residentiële gebouwen, het ergste aangetast. Hierdoor wordt er gevreesd dat de balans nog zal verslechten voegde M. Erdogan eraan toe.

Op de televisiezender NTV heeft Hüseyin Celik, vice-president van de Partij voor rechtvaardigheid en ontwikkeling (AKP, aan de macht) aangekondigd dat er reeds een vijftigtal doden geteld zouden zijn. NTV heeft daarbij toegevoegd dat er enkel in deze stad reeds duizend gewonden werden betreurd.

 Een fotograaf van de AFP heeft extreme schade gezien in deze agglomeratie van bijna 100.000 inwoners. Velen onder hen verlaatten de stad waar geen elektriciteit meer is. Wegens schrik voor naschokken bleven de mensen op straat in 3° Celsius, terwijl ze op tenten wachtten die hen werden beloofd door de autoriteiten.

« Ik heb 3 à 4 lichamen zien vallen van een gebouw van acht verdiepingen die is ingestort » gaf Salim, een bewoner die de reddingsdiensten hielp om mensen te bevrijden uit de puin, aan.

«  De inspanningen zullen de hele nacht doorgaan » heeft M. Erdogan beloofd.
Bijna 1.300 hulpverleners uit 38 steden van het land, 145 ambulances, 6 legereenheden en 6 helikopters en een cargovliegtuig C-130 zijn ter plekke opgestuurd.
Het Rode Halve Maan heeft zich gemobiliseerd en heeft tenten en personeel gestuurd naar de plaats van de ramp.

De media heeft aangegeven dat meer dan 200 gevangenen konden vrijkomen uit de gevangenis van Wan, maar 50 zijn terug in de gevangenis nadat ze hun familie hebben bezocht.

« Het is een sterke aardbeving (…) Tussen 500 en 1.000 personen zouden overleden zijn, maar dit is slechts een schatting. » had Mustafa Erdik, leider van het seismologisch Instituut van Kandilli in Istanbul, aangegeven aan de pers.

De seismologen hebben verwittigd dat een aardbeving van dergelijke kracht in staat is om meer schade te berokkenen in Turkije waar de meeste huizen niet worden gebouwd volgens antiseismische normen.

Verscheidene landen , waarvan de Verenigde Staten en Israël, hebben hun hulp aangeboden ongeacht de diplomatieke crisis in Ankara. «  Wij blijven aan de kant van onze Turkse geallieerde in deze moeilijke tijd en we zijn bereid de Turkse autoriteiten bij te staan » heeft president Barack Obama verklaard in een communiqué.

Twee heftige bevingen hadden in de geïndustrialiseerde regio van het Noord-Westen van Turkije reeds voor ongeveer 20.000 doden gezorgd in augustus en november 1999.
In 1976 heeft een aardbeving meer dan 3.800 doden gemaakt in Caldiran, in de provincie van Wan.

F
E
E
D

B
A
C
K