Saleh Muslim, de co-voorzitter PYD (Demokratische eenheidspartij)Saleh Muslim, covoorzitter van de PYD (Democratische Eenheidspartij), de grootste politieke partij uit Rojava (Koerdische regio’s in Syrië) heeft een dringende noodoproep de wereld ingestuurd om zo snel mogelijk op te treden om een genocide te voorkomen op de bevolking van Kobani.
Kobani is een Koerdische regio en stad in het noorden van Syrië, die al meer dan een half jaar belegerd wordt door de Islamitische Staat. De noodoproep is gericht aan de NAVO, de EU en alle partijen, instellingen en organisaties die de mogelijkheid hebben om de bevolking daar ter hulp te schieten.
“Het lijkt wel of de internationale gemeenschap beslist heeft dat Kobani in handen van de Islamitische Staat mag vallen,” zei Muslim, waarbij hij erop wees dat de stad Kobani vanaf drie kanten wordt aangevallen door de Islamitische Staat, terwijl de stad in het noorden grenst aan Turkije, dat ervan beschuldigd wordt de IS minimaal passief te steunen. De IS heeft zware wapens en artillerie ingezet om de stad te veroveren en valt ook aan met tientallen tanks. De Koerdische YPG en YPJ-milities (de mannelijke en vrouwelijke afdelingen van de lokale Volksverdedigingseenheden) proberen de stad koste wat kost te verdedigen maar ze beschikken slechts over een beperkt aantal lichte wapens waardoor ze het onderspit dreigen te delven als ze niet heel snel hulp krijgen.
De Amerikaanse bombardementen op de olievelden en de grootstad Raqqa die in handen zijn van de Islamitische Staat, helpen ondertussen bitter weinig aan de verdediging van Kobani. De aanvallen van de IS op Kobani zijn daardoor integendeel alleen maar verhevigd.
De VN Vluchtelingenorganisatie maakt ondertussen een noodplan op voor het geval de volledige bevolking van Kobani, naar schatting 400.000 mensen, naar Turkije zou moeten vluchten. Voorlopig staat Turkije echter weigerachtig tegenover het opvangen van nieuwe vluchtelingen (mensen raken alleen met heel veel moeite de grens over naar Turkije), waardoor de inwoners van Kobani als ratten in de val zitten en er een genocide dreigt als de Islamitische Staat erin zou slagen de stad te veroveren.
De Koerdische gemeenschap roep de internationale gemeenschap dan ook op de bevolking van Kobani heel dringend hulp te bieden!
Voor meer informatie kunt u steeds contact opnemen met Derwich M. Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut op het nummer: 0479/562 962

Koerdisch Instituut Brussel
Bonneelsstraat 16 – 1210 Brussel
+32/(0)2/230 34 02 – www.kurdishinstitute.be
https://www.facebook.com/kibrussels
[email protected]

F
E
E
D

B
A
C
K