Om te protesteren tegen de onverschilligheid en het totale misprijzen van de Turkse regering tegenover het leven van deze duizenden mensen, hebben verschillende afgevaardigden van de BDP (Partij voor Vrede en Democratie) en de burgemeester van Diyarbakir zich vanaf 9 november bij de hongerstaking  aangesloten.
De politieke gevangenen protesteren tegen de repressie van de Turkse staat en ze vragen om de erkenning van de Koerdische identiteit en de opheffing van het isolement van de leider van de Koerdische bevrijdingsbeweging, Abdullah Öcalan, die sinds 1999 opgesloten zit op het gevangeniseiland Imrali en die sinds anderhalf jaar geen contact meer heeft mogen hebben met zijn advocaten.

In de afgelopen jaren zijn de Koerden het slachtoffer van een ongekende repressie in Turkije. Onder het mom van de strijd tegen het terrorisme hebben de Turkse autoriteiten sinds begin april 2009, vlak na het succes van de BDP bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2009, bijna 10.000 Koerdische politieke opposanten gearresteerd. Onder hen vele belangrijke politici van de BDP, journalisten, advocaten, vakbondsmensen, mensenrechtenactivisten, leraren en studenten. Sommigen werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, anderen werden willekeurig gearresteerd, de meesten van hen bevinden zich ondertussen al meer dan drie jaar achter de tralies. De repressie spaart evenmin de duizenden kinderen die veroordeeld zijn tot jarenlange gevangenisstraffen voor het gooien van stenen naar gepantserde politie-eenheden tijdens Koerdische betogingen, of die eenvoudigweg hadden deelgenomen aan deze demonstraties.

Naast deze politieke repressie, die er op gericht is de Koerdische oppositie monddood te maken, zijn we getuige van eindeloze voorvallen van buitensporig en extreem politiegeweld, maar ook van bloedbaden gepleegd door het Turkse leger. In december vorig jaar werden 34 Koerdische burgers, voornamelijk kinderen, gedood bij een luchtaanval van het Turkse leger in de regio van Uludere, vlakbij de Iraakse grens. De daders van deze misdaden zijn nog steeds niet vervolgd. Bovendien wordt het gewapende conflict tussen de Turkse staat en de Koerdische bevrijdingsbeweging steeds erger. Ondanks de vele wapenstilstanden die reeds afgekondigd werden door de Koerdische beweging om de weg te effenen voor onderhandelingen, volhardt de Turkse regering in haar keuze voor een militaire oplossing van het conflict.

Volgens de Koerdische afgevaardigde Gültan Kisanak bevinden 384 gevangenen zich ondertussen in kritieke toestand. De Turkse regering blijft echter nog steeds doof voor de eisen van de hongerstakers en premier Recep Tayyip Erdogan probeert op alle manieren om de hongerstaking te denigreren, waaruit zijn diepe minachting voor het menselijk leven blijkt.

Wij dringen er bij de Europese landen, de Europese Unie en de Raad van Europa op aan om dringend in te grijpen, opdat de Turkse autoriteiten aan de eisen van de stakers tegemoet zouden komen! Het leven van duizenden mensen hangt ervan af!

Ondersteun het verzet van Koerdische politieke gevangenen in hongerstaking!
Doorbreek de stilte rond de onderdrukking van de Koerden in Turkije!

14 november 2012

F
E
E
D

B
A
C
K