Doğan Özgüden, journalist en jarenlange vriend van het Koerdisch Instituut, gooit in zijn artikel hieronder een blik terug op de Nieuwjaarsmomenten die hij beleefde sinds 75 jaren geleden. Doğan analyseert daarbij doorheen die vele jaren wat er al dan niet is veranderd in het Turkije waar hij als kind opgroeide. Hij verwijst hierbij naar het gebrek aan respect voor de mensenrechten, de vervolgingen, opsluitingen, folteringen, enz.

Zelf is Doğan een Turkse journalist die onder de dreiging van meer dan 300 jaar gevangenisstraf voor zijn geschriften en publicaties, werd gedwongen Turkije te verlaten na de militaire coup van 1971. Hij werd de Turkse nationaliteit ontnomen na de militaire coup van 1980. Hij is sinds 1974 in België gevestigd. Hij is hoofdredacteur van Info-Turk. In Turkije was hij de redacteur van het linkse dagblad Akşam en het socialistische tijdschrift ANT.

Het betrokken artikel staat op het web-platform van het ‘Turkey Tribunal’. Immers, tijdens de afgelopen Kerstperiode kreeg Doğan het recent opgestelde “Motivated Opinion” van het Turkije Tribunaal onder de loep. Het betreft een 64 bladzijden tellende document dat het regime in Ankara streng veroordeelt omwille van de vele aanhoudende schendingen van de mensenrechten. Het is gebaseerd op een groot aantal oprechte getuigenissen.

Graag verwijzen wij naar het artikel via volgende webpagina van het Turkey Tribunal (Engels) of het mediaplatform van ‘Artı Gerçek’ (Turks).

F
E
E
D

B
A
C
K