Verontrustende gecoördineerde aanvallen en lynchpartijen door menigtes tegen Koerden in West-Turkije.

Overzichtskaart van gewelddaden tegen koerden tijdens de voorbije twee dagen.
Tijdens de voorbije twee dagen hadden er in Turkije meer dan 400 aanvallen plaats op HDP-kantoren. Volgens Demirtaş, de co-voorzitter van de HDP, zijn deze lynchbendes niet op eigen initiatief op straat verschenen. “Ze worden gesteund door de staat en de regering. Onze aanhangers worden al vermoord en onze kantoren worden al aangevallen van voor de vorige verkiezingen van 7 juni, toen er van dode soldaten nog geen sprake was. Deze aanvallen gaan niet over protest tegen terreur *” * De Turkse media doen het fascistische geweld van de laatste twee dagen, tegen Koerden af als protest tegen terreur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honderden Koerdische burgers in West-Turkije zijn gewond en een aantal overleden. Politie heeft meegewerkt aan de aanvallen op Koerdische burgers en op hun bezittingen(winkels en huizen)

De Turkse president Erdoğan en de AKP hebben fascistische, (ultra-)nationalistische en racistische groepen aangezet tot protesten wat de aanloop is geweest tot lynchpartijen van onschuldige Koerden. Deze nacht zal de geschiedenis ingaan als een ” Kristalnacht” met talloze Koerdische slachtoffers. Het was vergelijkbaar met de gebeurtenissen op 6-7 september 1955 waarop de Grieken, Armeniërs en Joden werden aangevallen door de Turkse nationalisten onder de regie van het leger en de staat/regering.
De aanvallers hebben niet alleen geparticipeerd aan lynchpartijen, maar hebben ook woon- en werkplaatsen van Koerdische burgers geterroriseerd in verschillende gebieden in Istanbul, Ankara, Kirsehir, Kocaeli, İzmir, Balikesir, Malatya, Mulga, Mersin, Keçiören, Tuzluçayır, Beypazarı, Balgat, Isparta, Konya, Antalya en vele andere steden.

In navolging van de continue provocaties van de regering van president Erdoğan hebben pro-AKP aanhangers, racisten en fascisten meegedaan aan georganiseerde aanvallen op iedereen die maar een Koerdische uiterlijk heeft. Zo hebben ze in Antalya een Turkse jongen gelyncht omdat hij op Koerden zou lijken. Een Koerdische man in de stad Mugla  (West-Tukije) werd in elkaar geslagen door een menigte en werd gedwongen om de buste van Atatürk te kussen terwijl hij halfnaakt was met een bloedend gezicht. Gedurende de afgelopen 48 uur zijn er meer dan 150 aanvallen uitgevoerd.

Honderden onschuldige Koerdische burgers in West-Turkije zijn verwond tijdens deze aanvallen en een onbekend aantal mensen is gedood. Mensen werden via Facebook opgespoord omdat ze op de HDP hadden gestemd of een Koerdische kleding aan hadden. Honderden Koerden in verschillende Turkse steden zijn momenteel ingesloten in HDP kantoren, waar ze een schuilplaats hebben gevonden voor de lynchende menigtes. De menigtes hebben ramen kapotgeslagen, scandeerden anti-Koerdische en anti-HDP slogans, dit alles onder het toeziend oog van de lokale politie, die niet tussenbeide kwam om het terrorisme van de menigte te stoppen.

De krant Hurriyet is twee keer aangevallen onder de regie van een AKP parlementariër waarbij de politie alleen maar toekeek. De pro-Erdogan kranten publiceren foto’s en namen van de HDP politici onder wie de co-voorzitters de S. Demirtas en mevr. F.Yuksekdag om ze te demoniseren zodat ze doelwit worden. Columnisten van de oppositiekranten worden in de pro -Erdogan kranten,zoals Star, met de dood bedreigd.

Sinds begin van gewapende(1984) oorlog van de Turkse staat tegen de Koerden, is het de eerste keer dat zulke voorvallen op zo’n grote schaal plaatsvinden. Erdoğan en de AKP zetten direct, expliciet en welwillend aan tot etnische en nationalistische conflicten. Twee dagen geleden gaf Erdoğan een officieel bevel aan de politiemachten om burgers ter plekke neer te schieten als ze als “bedreiging” worden beschouwd. Hij deed ook een oproep aan het publiek om medeburgers te melden(kliklijn) die zich “verdacht” gedragen. Dit is een poging tot het verdelen van de maatschappij, tot het promoten van conflict tussen etnische groeperingen, en het stimuleren van anti-Koerdisch racisme.

De menigtes organiseren zich via sociaal media, vormen groepen en vallen huizen aan waarvan men weet dat ze van Koerdische families zijn. Er hebben aanvallen op 128 HDP kantoren plaatsgevonden, waarbij HDP borden en slogans zijn verwijderd en vervangen door de Turkse vlag. Andere kantoren zijn in brand gestoken. Menigtes stoppen regiobussen die tussen steden rijden en controleren de identiteitskaarten van burgers om te bepalen wie Koerdisch is en wie niet. Toen de buschauffeurs probeerden weg te rijden om aan de boze menigte te ontvluchten, greep de politie in en werden de bussen gestopt. Dit leidde tot verdere aanvallen op de bussen, chauffeurs en de inzittende burgers. In sommige gevallen, deed de politie mee aan de aanvallen van de fascistische menigte tegen de Koerdische burgers. De bussen van en naar de Koerdische steden durven niet te rijden door de Turkse steden.

Deze aanvallen op Koerdische huizen, burgers en buurten zijn nog aan de gang en honderdduizenden Koerden in grote steden in Turkije verkeren in gevaar.

We roepen de internationale gemeenschap op om in het licht van deze verontrustende en duidelijk gecoördineerde aanvallen Erdogan en de Turkse staat een halt toe te roepen. De internationale gemeenschap moet solidair zijn met Koerden en progressieve krachten (Turken, Armeniërs, Arabieren, Asyriers en andere minderheden) die Turkije willen democratiseren.
Er moet druk worden uitgeoefend zodat de AKP – regering van Erdoğan onmiddellijk stoppen met deze gewelddadige, racistische en etnisch verdelende beleidsvoering.

 

Dit artikel werd gepubliceerd op de website van de Federatie van Koerden in Nederland.

F
E
E
D

B
A
C
K