Majority of U.S. senators urge Biden to press Turkey on rights”. Alzo kopte woensdag 10 februari 2021 heel wat internationale pers, waaronder Reuters, Jeruzalem Post, Al Arabiya, enz.

Dinsdag 9 februari drong een duidelijke meerderheid van de senaat er bij de regering van VS-president Joe Biden op aan om Turkije onder druk te zetten en erop toe te zien dat de mensenrechten aldaar zouden beschermd worden. 54 van de 100 VS-senatoren ondertekenden een brief, waarin de Turkse president Erdogan werd beschuldigd van het marginaliseren van de binnenlandse oppositie, het monddood maken van kritische media, het opsluiten van journalisten en ‘het zuiveren’ van onafhankelijke rechters.

Lees het volledige artikel van Reuters: Majority of U.S. senators urge Biden to press Turkey on rights

Met Joe Biden als president komt er blijkbaar een koerswijziging in de relaties tussen de VS en Turkije. Het Koerdisch Instituut verwijst ook naar een interessant artikel dat gisteren is verschenen op Al-Monitor, en waarin de journalist een analyse maakt van de verscherpte relatie. Wat hiervan de impact is op de NATO valt nog af te wachten.

Artikel en analyse Al-Monitor: New page for US, Turkey reads like fantasy

In hetzelfde artikel lezen we een opinie van Sinan Ulgen, voorzitter van de in Istanbul gevestigde EDAM-denktank, waarin hij verklaart: “Washington bracht zijn betrekkingen met de Turkse staat in gevaar vanwege de beslissing om tegen de Islamitische Staat te vechten in samenwerking met de Syrisch-Koerdische Democratische Partij – PYD. Een conditio sine qua non voor een reset in onze relatie is daarom een herbeoordeling van de Amerikaanse steun voor de Syrische PYD. ”

Het is onrustwekkend te lezen dat Turkije nog steeds de Syrische democratische partij PYD als terroristisch bestempeld, goed wetende dat het Turkse regime intussen volop samenwerkt en samen strijdt met de jihadisten van de Islamitische Staat bij diverse conflicten.

F
E
E
D

B
A
C
K