Wij van het Nederlandse Vredescomité, organiseren op 4 september aanstaande een paneldiscussie. Met Europese en Koerdische deskundigen op dit terrein discussiëren we op die dag over de obstakels en over mogelijke oplossingen. Tevens zullen zij samen met u de mogelijkheden tot een oplossing en de nieuwe fase waarin Turkije zich op dit moment bevindt bespreken.

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze dag.

 De panelleden zijn:

Leyla Zana: Ze werd in 1991 verkozen als eerste Koerdische vrouw in het Turkse Parlement. Ze werd prompt met drie andere Koerdische parlementsleden gevangen genomen en hun partij, de Democratische Partij, (DEP) werd buiten de wet gesteld. De belangrijkste reden waarom ze gevangen werd gezet is dat ze haar eed had afgelegd in het Turks – zoals het moest uit eerbied voor het Turkse volk – maar daarna het volgende in het Koerdisch had toegevoegd:

“Ik zweer in eer en geweten voor het grote Turkse Volk dat ik de integriteit en de onafhankelijkheid van de staat zal verdedigen, de ondeelbare eenheid van het volk en het land, en de onbetwiste en onvoorwaardelijke soevereiniteit van het volk. Ik zweer loyaliteit aan de Grondwet. Ik leg deze eed af voor het Broederschap tussen het Turkse en het Koerdische volk.”

Tijdens haar tien jaar durende gevangenschap kreeg ze verschillende mensenrechtenprijzen, waaronder de Europese Sacharov-prijs. Amnesty International erkende haar als gewetensgevangene.

Verder zijn aanwezig tijdens deze avond:

Arie Oostlander: Voormalig Turkije-rapporteur van het Europese parlement

Mehmet Sahin: vertegenwoordiger uit Duitsland van de Europese vredesraad

Krista van Velzen: SP Tweede Kamerlid

Robert Soeterik:  zal de discussie leiden

Datum: vrijdag 4 September 2009

Tijd: van 18 tot 22 uur

 Adres: Tweede Kamer, Plein 2 in Den Haag

 

F
E
E
D

B
A
C
K