Peshmerga in Kobani belga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Morgen,

De eerste Iraaks-Koerdische strijders (peshmerga’s) zijn vandaag Kobane ingetrokken om de Syrische stad te helpen verdedigen tegen Islamitische Staat (IS). Tien peshmerga’s arriveerden met zware wapens in de belegerde stad, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Later moeten er nog ongeveer 140 volgen.

De regering in Ankara had de operatie mogelijk gemaakt door de peshmerga’s vanuit Irak over Turks grondgebied naar Syrië te laten trekken. Damascus protesteerde vandaag tegen deze “schaamteloze schending” van de Syrische soevereiniteit. De schending van het Syrische grondgebied is volgens het Assad-bewind een “schandelijke handeling”.

Iraaks-Koerdistan daarentegen maakte vandaag bekend dat het bereid is nog meer peshmerga’s te sturen om Kobane te helpen verdedigen tegen de soennitische extremisten. Ook een door de VS geleide coalitie helpt met bombardementen bij de strijd tegen IS.

Hevige strijd in de nacht

De peshmerga sluiten zich in Kobane aan bij andere Koerdische strijders die de stad uit handen van IS proberen te houden. Vanuit de lucht krijgen zij steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

In de nacht is hevige strijd geleverd. IS ondernam een tevergeefse poging de enige grensovergang tussen Kobane en Turkije te veroveren.

Gisteren stak een groep van zo’n vijftig Syrische rebellen de grens over naar Kobane. Ook zij hebben zich aangesloten bij de Koerdische strijdmacht in de belegerde stad. Het gaat om rebellen van het Vrije Syrische Leger, een rebellenverbond dat al jaren tegen het Syrische leger vecht.

Overgenomen van De Morgen

 

F
E
E
D

B
A
C
K