De redactie.be/16 mei 2014 – In Turkije is na de mijnramp in Soma opnieuw betoogd tegen premier Erdogan, die meer en meer de kop van jut lijkt te worden. Foto’s van een naaste medewerker van Erdogan die een opgepakte betoger schopt, wakkeren de woede nog aan. President Gül heeft intussen een diepgaand onderzoek beloofd.

Volgens het Turkse persbureua Dogan heeft de politie vandaag in de westelijke stad Izmir het waterkanon en traangas ingezet tegen zo’n 20.000 betogers. Een vakbondsleider belandde na een charge van de politie in het ziekenhuis.

Verschillende vakbonden hadden opgeroepen om vandaag te staken tegen de onveilige werkomstandigheden. Tegen de middag kwamen na de oproep van de vakbonden ook duizenden mensen bij elkaar in Istanbul en Ankara.

Kop van jut bij de betogers is premier Recep Tayyip Erdogan. Critici verwijten de regering van Erdogan dat ze de mijnbouwmaatschappij in bescherming heeft genomen, ondanks ernstige vragen over de veiligheid in de mijn. Bij een bezoek aan de getroffen mijnstad heeft Erdogan zich gisteren bovendien laten ontvallen dat “dergelijke ongevallen nu eenmaal gebeuren”.

De woede wordt nog aangewakkerd door op sociale media verspreide foto’s waarop te zien is hoe zijn adviseur Joesoef Yerkel, die gisteren meegereisd was naar Soma, een trap uitdeelt aan een demonstrant die door twee leden van de oproerpolitie op de grond wordt vastgehouden. Volgens berichten in Turkse media zegt Yerkel dat het gaat om een linkse militant die hem en Erdogan heeft aangevallen en beledigd.

Gül belooft onderzoek

Ook de Turkse president Abdullah Gül heeft Soma bezocht, een dag na premier Erdogan. Gül beloofde dat de juiste toedracht van de ramp opgehelderd zal worden. “Het onderzoek is al van start gegaan”, zei Gül na zijn bezoek.

“Het onderzoek zal met grote zorg gevoerd worden”, aldus Gül, die zijn medeleven betuigde aan de families van de slachtoffers.

Ondertussen is bekend geraakt dat veertien kompels om het leven gekomen zijn in de enige “schuilkamer” in de mijn, waar ze om beurten zuurstofmaskers gebruikten omdat de lucht te giftig was om in te ademen. Alle veertien stikten ze uiteindelijk in de kamer, de enige reddingsruimte voor 6.500 mijnwerkers, zo meldt het Turkse persagentschap DHA.

Het dodental van de ramp staat intussen op 282. Volgens de mijnuitbater Soma Holding zijn 450 kompels gered, 80 van hen liggen nog in het ziekenhuis.

Overgenomen van deredactie.be

F
E
E
D

B
A
C
K