“De GUE/NLG is solidair met de hongerstakers en we ondersteunen hun eisen. Turkije heeft de Kopenhagen criteria ondertekend en het moet deze implementeren in het dagelijkse leven,” aldus Vergiat.
De hongerstakers, waarvan sommigen ondertussen al 58 dagen alle voedsel weigeren, hebben drie eisen: het recht op het gebruik van de Koerdische taal in rechtszaken, het recht om onderwijs te organiseren in het Koerdisch en een einde aan het isolatieregime van PKK-leider Abdullah Öcalan. “Het gaat om universele mensenrechten,” aldus de Franse politica, “mensenrechten die Turkije ook erkend heeft.” 
Mevrouw Vergiat is net terug van een werkbezoek aan Turkije. “De situatie is erg verslechterd sinds mijn laatste bezoek in februari. Sinds 2009 telt Turkije meer dan 10.000 politieke gevangenen, mensen die enkel omwille van hun politieke overtuiging opgesloten zitten. 6000 van hen zitten al jarenlang in voorarrest voor het KCK-proces” vertelt het Europarlementslid. “Het gaat om arbitraire arrestaties, vaak op basis van telefoontaps. Dit is totaal onwaardig voor een democratie!”
Vergiat geeft het voorbeeld van een jonge vrouw in hongerstaking die in april 2010 werd opgepakt op basis van een ‘anonieme getuige’. De vrouw weet niet eens waarom ze vast zit en kan zich onmogelijk verdedigen. Een jonge man in hongerstaking heeft ‘bekentenissen’ afgelegd nadat hij 42 dagen lang gemarteld is geweest door de politie. En een andere jonge vrouw is gearresteerd omdat ze in een telefoontje zei dat ze een afspraak had om ‘thee te gaan drinken’, wat volgens de politie codetaal is voor een verboden bijeenkomst. “Ik laat het aan u over om daarover te oordelen,” zei mevrouw Vergiat somber. “De rechters luisteren niet naar de beschuldigden, er is geen echt onderzoek, men is enkel op zoek naar bewijzen die de versie van de politie bevestigt.” Ook gebruikt men enkel de ‘Turkse vertaling’ van telefoongesprekken in het Koerdisch tijdens rechtszaken.  “De originele transcriptie in het Koerdisch wordt niet toegelaten als bewijs, zoiets kan niet. Turkije is niet voor niets al verschillende keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens,” concludeert Vergiat. Haar delegatie kreeg geen toestemming van de Turkse overheid om de hongerstakers in de gevangenissen te bezoeken.  
Eyüp Doru, Europees vertegenwoordiger van de Koerdische BDP, roept alle Europese parlementsleden op om de eisen van de hongerstakers te steunen. “Het zijn legitieme eisen en ze worden ondersteund door alle Koerdische politieke partijen,” zegt Doru.  “De Koerdische bevolking vraagt dat de Europese overheden er bij Turkije op aandringen de Kopenhagen criteria toe te passen.”
Ook Duits Europarlementslid Jürgen Klute (Die Linke) steunt de hongerstakers. Hij wijst op het grote probleem dat verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, al te zeer beïnvloed zijn door de visie van de Turkse regering en dat ze helemaal niet kritisch omgaan met de situatie.”Duitsland heeft het respect voor de mensenrechten onderschreven in haar grondwet. De Duitse regering zou het niet naleven van de Kopenhagen criteria moeten aankaarten bij haar Turkse gesprekspartner, maar ze doet dat niet. We moeten deze ondermijning van het Europese mensenrechtenbeleid door Duitsland, zwaar veroordelen, “ aldus Klute.
Gevraagd naar haar hoop op een goede afloop van de hongerstaking is mevrouw Vergiat erg voorzichtig. “Er gaat een gerucht dat de regering de hongerstakers zal dwingen hun actie te stoppen. Als de wet om het Koerdisch toe te laten in de rechtszaal effectief gestemd zal worden en als Öcalan zijn advocaten terug zal mogen zien, dan is er hoop. Maar de AKP heeft haar beloftes al zo vaak verbroken en 58 dagen is al erg lang…”
Dat Erdogan onlangs in Duitsland nog beweerde dat er helemaal gaan hongerstaking aan de gang is en zijn recente uitlating over de doodstraf, zijn evenmin hoopgevende signalen. Dat stelt ook BDP-vertegenwoordiger Doru. “Ik zal kort zijn. Ik zie geen enkel positief signaal van de regering, enkel tegenstrijdige verklaringen.” “De EU moet de onderhandelingen tussen de BDP en de AKP om tot een politieke oplossing te komen steunen, anders dreigt niet enkel Turkije, maar de hele regio meegesleurd te worden in een bloedige oorlog,” sloot de Koerdische politicus de persconferentie af.

Kristel Cuvelier,
stafmedewerkster Koerdisch Instituut Brussel

F
E
E
D

B
A
C
K