Hieronder de persmededeling vanwege de ‘EU Turkey Civic Commission’ (EUTCC)

EUTCC – 24 september 2020

Gisteren (23-09-2020) werd onthuld dat een agent van de Turkse topinlichtingendienst (MIT) zich had gemeld bij de Oostenrijkse inlichtingendienst, waar hij verslag deed van plannen om aanslagen te plegen op Oostenrijkse politici die kritiek hadden geuit op het beleid van de Turkse regering.

Doelwitten zijn voormalige leden van het Oostenrijkse parlement Berivan Aslan en Peter Pilz, maar ook Europarlementariër Andreas Schieder. Mevrouw Aslan, die moderator is geweest bij de jaarlijkse conferentie van de ‘EU Turkey Civic Commission’ (EUTCC) in het Europees Parlement, en de heer Pilz, hebben enige tijd geleden onthuld hoe de Turkse inlichtingendienst een netwerk van MIT-agenten had opgezet in verschillende delen van Oostenrijk.

De heer Schieder is onder meer woordvoerder van het buitenlands beleid en bestuurslid van de Koerdische Vriendschapsgroep in het Europees Parlement. Hij volgt kritisch de ontwikkelingen op de voet rond de EU, Turkije, het Midden-Oosten en de Koerden die centraal staan tijdens EUTCC-conferenties in het Europees Parlement.

De heer Schieder toont duidelijk zijn solidariteit met de democratische krachten in de regio, vooral met de Democratische Volkspartij (HDP). Talrijke politieke moorden op Koerden in Europa, zoals de moord op drie Koerdische vrouwelijke politici Fidan Dogan, Sakine Cansiz en Leyla Saylemez in Parijs in 2013, tonen aan dat de aanslagplannen op politici in Oostenrijk serieus genomen moeten worden.

Europese staten en instellingen, vooral de Europese Commissie en de Raad van Europa, moeten een duidelijk en krachtig signaal geven aan Turkije. Ze moeten hun eigen politici beschermen, solidariteit tonen met de democratische krachten in de regio en concrete en effectieve maatregelen nemen om de activiteiten van de Turkse inlichtingenorganisatie in Europa een halt toe te roepen.

Het EUTCC betuigt zijn solidariteit met alle betrokkenen, in het bijzonder de heer Andreas Schieder, een samenwerkingspartner van de EUTCC-conferentie.

Namens het bestuur van EUTCC

Kariane Westrheim (Voorzitter) en Dersim Dağdeviren (Bestuurslid)

F
E
E
D

B
A
C
K