In haar artikel van 10 oktober 2022 roept Anna Mahjar-Barducci – een MEMRI Senior Research Fellow – op om de naam “Jina” Amini nooit te vergeten. Het 22-jarige meisje dat werd gemarteld en vermoord door de “religieuze zedenpolitie” van de Iraanse Islamitische Republiek. Haar naam was Jina, een mooie Koerdische naam, die ‘leven’ betekent.

In haar officiële documenten stond ze geregistreerd als ‘Mahsa’, een Perzische naam die is toegestaan door de Islamitische Republiek. Want, Iran verbiedt en ontkent namen die niet op hun goedgekeurde Perzische en islamitische lijst staan. Namen die etnisch nationalisme of regionale trots vertegenwoordigen zijn verboden. Maar thuis was ze Jina. Dit is de naam die haar familie haar noemde, dit is de naam die haar moeder uitsprak, huilend op haar graf.

“Laten we haar dood niet vergeten en laten we haar Koerdische identiteit niet ontkennen. De strijd voor vrijheid staat haaks op de discriminatie van vrouwen, minderheden en Koerden door de Islamitische Republiek. Jina was zowel een vrouw als een Koerd.

Lees het volledige artikel van Anna Mahjar-Barducci via het webplatform van MEMRI.

 

F
E
E
D

B
A
C
K