Onderstaande tekst is een reactie van Maria E. Luten, auteur van Het Verdriet van Koerdistan, op een lezersbrief verschenen in het Algemeen Dagblad die stelde dat de krant PKK als terroristen zou moeten behandelen. Het Algemeen Dagblad publiceerde de bijdrage niet, dus doen wij het.

 

Geen vrienden dan de bergen

Hierbij reageer ik op een ingezonden brief in de AD van zaterdag 11 oktober jl. waarin een briefschrijver vraagt of de krant een neutraler standpunt kan innemen over Turkije en dat de Koerden van de PKK moeten worden aangeduid als terroristen. Dat is me nogal een uitspraak. Zeker wanneer ik de geschiedenis van het Koerdische volk nauwkeurig bestudeer, kom ik tot een andere conclusie. Na de val van het Ottomaanse rijk werd in 1919 een eigen staat beloofd aan de Koerden, opgesteld in het Verdrag van Sévres. Maar, mede door toedoen van de Britse en Franse regering, werd die belofte vergeten. Bij een nieuw verdrag in 1923 (Vrede van Lausanne) bleek Koerdistan verraden en van de kaart gegumd te zijn. De landen waren met behulp van een liniaal opnieuw ingetekend. Het Koerdische land werd verdeeld over Iran, Irak, Syrië en Turkije. In het laatstgenoemde land werden de Koerden vanaf die tijd ‘bergturken’ genoemd. Stel dat wij Nederlanders onder de Duitse bezetting waren gebleven. ’s Avonds ga ik slapen als Nederlandse en de volgende dag word ik wakker als ‘moerasduitser’, mag ik mijn eigen taal en cultuur niet meer hebben en word ik als tweederangsburger, of minder beschouwd. En dan word ik ook nog als terrorist aangeduid. Zou ik me hierbij neerleggen? Nooit! Zo ook heeft het Koerdische volk zich (terecht) nooit neergelegd bij de verdeling waardoor ze nog makkelijker prooi werden voor gruwelijke vervolging door de overheersende regimes. In 1923 werden de Koerden voor de zoveelste keer verraden. Worden ze dat in 2014 weer? Wat mij betreft niet. De Koerden moeten zo snel mogelijk hun land krijgen zodat ze op een normale manier hun burgers kunnen beschermen tegen de IS en ander kwaad. Ze zeggen niet voor niets dat de Koerden: ‘no friends but the mountains’ hebben. Eigen grenzen voor dit volk is het enige wat nu telt. Laten we de term terroristen maar voor de IS gebruiken.

F
E
E
D

B
A
C
K