Elk jaar op 21 maart vieren de Koerden, zoals vele andere volkeren, hun "Newroz" (nieuwjaarsfeest), het begin van de lente. Voor de Koerden betekent dit feest meer dan een lenteviering. Ze steken vuren aan, zingen, dansen en uiten massaal hun verlangen naar vrijheid en rechtvaardigheid. Newroz is altijd al door Koerden gevierd. Soms in het geheim, maar altijd in vreugde.
Volgens de legende vieren de Koerden op 21 maart de overwinning van de smid Kawa op de wrede koning Dehak. Vandaag de dag is ‘vuur’ in de Koerdische cultuur het symbool geworden voor vrijheid en bevrijding. Het begin van de lente wordt gevierd en dus wordt getoond dat alles overwonnen kan worden, zelfs de strenge winter, onderdrukking, onrechtvaardigheid en tirannie.
Enkel in Zuid Koerdistan (Irak) kunnen de Koerden vandaag hun Newroz in alle vrijheid vieren. Zowel in Turkije, Iran als Syrië staat Newroz symbool voor de Koerdische strijd voor het respect van hun identiteit en tegen de onderdrukking. Het vieren van Newroz door de Koerden als een symbool voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid wordt door deze drie landen nog steeds niet toegelaten.
Gisteren werd in verschillende Koerdische steden en dorpen het traditionele Newroz-vuur reeds aangestoken en zijn de vieringen begonnen. Zowel in Koerdistan, als in verschillende metropolen van Turkije, Iran en Syrië wordt dit feest massaal gevierd.
Noord Koerdistan-Turkije
De Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) is al weken bezig met de voorbereiding van de Newroz-vieringen te Diyarbekir. Het ‘Voorbereidingscomité’, dat gevormd wordt door het provinciaal bureau van de DTP, vroeg ook dit jaar opnieuw de toestemming aan de gouverneur om de vieringen te organiseren op het zgn. ‘Newroz plein’. De aanvraag werd initieel afgewezen maar dankzij de tussenkomst van Mehmet Kaya, de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Diyarbakir, en Ahmet Türk, DTP-parlementslid, kunnen de festiviteiten in 2008 toch doorgaan op het reusachtige plein.
Op het programma staan verschillende Koerdische muziekgroepen, toespraken van DTP-parlementsleden en van Osman Baydemir, burgemeester van Diyarbakir. Men verwacht geen gewelddadige incidenten zolang de politie niet begint met hun traditionele massale arrestaties.
In Batman zal de Newroz-viering pas morgen, op 22 maart, plaatsvinden. De verwachtingen zijn hooggespannen daar Leyla Zana zal deelnemen en ook de beroemde Koerdische zanger, Servet Koçakkaya, werd uitgenodigd.
Hüseyin Kalkan, de DTP-burgemeester van Batman, verwacht tevens dat Newroz in vrede gevierd zal worden maar dat de Koerden wel hun stem zullen verheffen tegen de recente militaire aanval op de PKK in Koerdistan-Irak.
In het district van Mardin zullen in 21 verschillende plaatsen Newroz-vieringen plaatsvinden.
De bevolking van Mardin is een mengeling van Koerden, Arabieren, Assyriërs en ook Turken. Dit jaar zullen de DTP-leiders het in hun toespraken vooral hebben over het recht op democratische autonomie, grondwettelijke garanties en het recht op onderwijs en pers in de Koerdische moedertaal opeisen.
West Koerdistan-Syrië
Vorige week woensdag, 12 maart 2008, hebben de Koeren in Syrisch Koerdistan massaal de opstand van vier jaar geleden herdacht. In Qamishlo, (Zuid Koerdistan – Syrië) waar de opstand begon en ook het heftigst was, werd de herdenking dit jaar nog kleurrijker georganiseerd. Gisterenavond 20 maart hebben de Syrische autoriteiten het vuur geopend op feestvierende Koerden. Hierbij kwamen drie Koerden om het leven en geraakten zes Koerden gewond. De Syrische autoriteiten hebben de ziekenhuizen hermetisch afgesloten en treden hard op tegen Koerdische feestvierders.
In het Koerdisch Instituut te Brussel is iedereen vanavond van harte welkom om samen met ons te toasten op het nieuwe jaar en op vrede in Koerdistan. Vanaf 17u tot 19u zullen wij u ontvangen met heerlijke Koerdische hapjes en traditionele muziek. We hopen dat Newroz dit jaar het begin zal zijn van een verdraagzame, democratische en vreedzame toekomst in ons land, onze buurlanden en over heel de wereld!
 

F
E
E
D

B
A
C
K