Maandag 23 mei 2022 – Gezamenlijke persverklaring van de Europese Vrije Alliantie en het Koerdisch Instituut Brussel

De Europese Vrije Alliantie (EVA) en het Koerdisch Instituut Brussel roepen de internationale gemeenschap op om de stilte over het gebruik van chemische wapens tegen Koerdistan te doorbreken. Beide organisaties herinneren aan het belang van het respecteren van de mensenrechten en het recht op zelfbeschikking van de bevolking van Koerdistan.

Zoals Erik Vranken, van het Koerdisch Instituut van Brussel, uitlegt: “veel NGO’s, journalisten, academische mensen en mensenrechtenactivisten hebben opgemerkt dat chemische wapens op grote schaal worden gebruikt” in het noorden van Irak en het noordoosten van Syrië, wat is “het westen en zuiden van Koerdistan”. “We willen de stilte doorbreken”, vult de heer Vranken aan, die vraagt: “De Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Europese Unie moeten met oplossingen komen”.

“Het belangrijkste is om het respect voor de mensenrechten van het Koerdische volk te garanderen, evenals hun recht op zelfbeschikking”, vervolgt de voorzitter van de EVA, Lorena López de Lacalle. “De Europese Unie kan de agressie van een land tegen de soevereiniteit van een natie niet negeren”, voegt mevrouw López de Lacalle eraan toe. “Wat Turkije nu doet, is een operatie lanceren zoals Rusland in Oekraïne doet. Het is een oorlog, een echte oorlog, en ze breken het internationaal recht en de soevereiniteit van Irak en Syrië”, legt de heer Vranken uit.

Het Koerdisch Instituut van Brussel woonde vorige week de Algemene Vergadering van EFA-Coppieters-EFAY bij in Las Palmas de Gran Canaria als lid van de Coppieters Foundation. Tijdens het evenement legden de vertegenwoordigers van de organisatie de situatie in Koerdistan uit en waarschuwden ze voor de operaties van Turkije, de schending van de mensenrechten en het gebruik van chemische wapens in de regio. De Europese Vrije Alliantie zal naast het Koerdische volk staan ​​en hun recht op zelfbeschikking in de Europese instellingen verdedigen.

F
E
E
D

B
A
C
K