UPDATE: Alle grote hulporganisaties, zowel in België als in Calais, hebben laten weten dat ze de toevloed aan hulpgoederen niet kunnen stockeren en verwerken, gelieve dus eerst navraag te doen van wat de noden zijn. Financiële steun is daarentegen op de meeste plaatsen wel nog steeds hard nodig. Zo hebben Dokters van de Wereld, de medische zorgen geven aan de vluchtelingen in Calais nood aan geld om onder meer medicijnen te kopen.

Gepubliceerd door De Morgen op 3 september 2015

bodrum

Honderdduizenden mensen die proberen om Europa te bereiken, kinderen die verdrinken in de Middellandse Zee, vluchtelingen die uit elkaar geslagen worden met de wapenstok. De beelden zijn zó schrijnend dat Vlamingen massaal hulp willen bieden. En dus overspoelen ze hulporganisaties als het Rode Kruis met de vraag hoé ze dat kunnen doen. Wat alvast géén goed idee is, is zelf een vluchteling in huis nemen. Dit zijn tien manieren waarop u wél kunt helpen.

1. Stel een huis ter beschikking

“Een vluchteling in huis nemen, daar moet je mee oppassen”, zegt Vanessa Saenen van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. “Vaak zijn die mensen getraumatiseerd. Samenwonen kan moeilijk zijn.” Als u huiseigenaar bent, is het een beter idee om uw woning ter beschikking te stellen van het OCMW. Die kan dan de woning huren of gebruiken als opvangcentrum.

2. Doneer spullen of speelgoed

Als u speelgoed, kledij, meubels of andere spullen hebt, kunt u die afgeven in een asielcentrum in uw buurt. “Neem op voorhand contact op, zodat vraag en aanbod op elkaar afgestemd zijn”, raadt Tine Provoost van Fedasil aan. Op de website van de overheid kunt u per opvangcentrum terugvinden welk materiaal zij nog kunnen gebruiken.

3. Rij naar Calais (en neem iets mee)

Op 20 inzamelpunten in Vlaanderen worden hulpgoederen ingezameld voor de vluchtelingen in Calais. Op 4 en 5 september zullen vrachtwagens en personenwagens naar Frankrijk rijden om daar alles te bezorgen aan hulporganisaties. Het initiatief gaat uit van de Facebookgroep ‘Wij gaan naar Calais en nemen mee’. Daar vindt u alle info. Zo zijn lederen mannenschoenen niét bruikbaar, omdat die te glad zijn op de modderige ondergrond. Waterbidons en kippendraad zijn dan weer wel welkom.

Een geïmproviseerde woning in de ‘jungle’ van Calais. ©PHOTO NEWS

4. Word vrijwilliger in opvangcentrum

Wie graag vrijwilliger wordt in een opvangcentrum voor asielzoekers, kan zich aanmelden in het centrum zelf of via de website van het Rode Kruis Vlaanderen. Nederlandse les geven, fietsen herstellen, kinderactiviteiten organiseren: het kan allemaal. Ook Caritas International zoekt constant vrijwilligers. Wie daarvoor interesse heeft, kan mailen naar [email protected].

5. Deel soep uit

Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft in Brussel het ‘Startpunt’ opgericht. Asielzoekers kunnen er terecht voor een kom soep én voor info over hun procedure. Wie zich één of twee keer per week ‘s middags kan vrijmaken, kan helpen. Daarnaast zoekt de organisatie nog tal van mensen die kunnen helpen, bijvoorbeeld om kleding te sorteren, te voetballen of te helpen met huiswerk. Meer details op de website www.vluchtelingenwerk.be.

Burgers delen voedsel uit voor de Dienst Vreemdelingenzaken. ©Illias Teirlinck

6. Vraag mee visum aan

Wie vluchtelingen wil helpen naar hier te komen, kan hen helpen met het aanvragen van een humanitair visum. Maar dat is een dure procedure, waarvan de uitkomst onzeker is. U neemt dus best een advocaat in de arm of vraagt hulp aan het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen.

7. Help hen aan een job

Asielzoekers mogen de eerste 6 maanden na aankomst nog niet werken. Maar na die periode of als ze erkend zijn als vluchteling, kunt u hen als werkgever helpen door hen een job te geven.

Daarnaast is er de vereniging ‘DUO for a JOB‘, die onder andere jonge vluchtelingen helpt met het zoeken naar werk. Het zijn 50-plussers die hen daarbij begeleiden. Eén keer per week maken die mensen zich vrij om een jongere te ontmoeten in Brussel.

8. Word voogd van een minderjarige

Voogd worden van een niet-begeleide minderjarige, kan ook. Meer info vindt u op de website van de FOD Justitie. Ook Pleegzorg Vlaanderen heeft aandacht voor minderjarige vluchtelingen.

9. Ga samen winkelen

“Als je een vluchteling in je buurt kent, stap er dan op af. Help vluchtelingen met praktische zaken. Da’s voor hen het moeilijkst”, weet Vanessa Saenen. “Ga even mee winkelen: onze lokale groenten kennen ze niet, laat staan dat ze zouden weten hoe ze die moeten klaarmaken. Leg hen uit waar de dokter woont.”

10. Stort een gift

Wat ook altijd wordt gewaardeerd door de organisaties die vluchtelingen helpen, is een gift storten.

F
E
E
D

B
A
C
K