Moordaanslagen op Koerdische vooraanstaande politici, zaakvoerders, mensenrechtenactivisten is klaarblijkelijk een traditie geworden in Turkije. Ook andere volkeren, zoals de Armeniers, zijn kop van jut. Denken we maar aan de moord op de Armeense journalist Hrant Dink drie jaar geleden in Istanbul en op christelijke priesters elders in Turkije. Toch stellen we vast dat de repressie en de aanslagen tegen alle ‘anderen’ – niet-Turken en andersdenkenden – de laatste maanden erg zijn toegenomen.

Het regeringsinitief, de zgn. ‘Koerdische of Democratische Opening’ dat in de lente van 2009 werd gelanceerd, verkeert inmiddels duidelijk in een impasse. Ondanks deze nieuwe rethoriek bleven het Turkse gerecht, de veiligheidsdiensten en in de afgelopen weken ook civiele groeperingen immers oproepen om “het land te redden”. ‘Eén natie, één taal, één vlag’ is de slogan van de door de staat gesteunde agressors. De intimidaties, lynchpartijen en beledigingen van “de anderen” door extreemrechtse groeperingen neemt hierdoor dagelijks toe.

Zo werd op 22 november in Izmir het konvooi van de inmiddels ontbonden pro-Koerdische Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) bekogeld door Turkse nationalisten. Hierbij geraakten drie mensen gewond. 

Zowel het verbod door het Turkse Grondwettelijk Hof van de DTP op 11 december 2009,  als de gewelddadige reacties die eruit voortvloeiden, waren te voorspellen.

Ook linkse groeperingen worden door extreemrechtse groeperingen geviseerd. In Edirne werden op 16 december jl. drie studenten van de linkse Vereniging van de Jeugd (Gençlik Dernegi), die een campagne voerden voor de sluiting van de Amerikaanse basis van Incirlik, aangehouden omdat ze ‘propaganda voor de DHKP-C’ zouden voeren. Op 27 december werd een groep van 15 studenten en de moeder van één van de aangehouden studenten in Edirne het dolwit van een lynchpoging van zo’n duizend extreemrechtse nationalisten terwijl zij gewoon handtekeningen aan het inzamelen waren voor de bevrijding van de drie studenten. Ook hier werden de agressors duidelijk gemobiliseerd door de politieagenten en agenten in burger. Dit wordt trouwens bevestigd door ooggetuigen en tientallen videobeelden. Tijdens de lynchpartij in Edirne riepen de agressors ook anti-Koerdische en anti-PKK slogans zoals: “In Edirne, is er geen plaats voor verraders” en “Weg met de PKK”, terwijl deze studenten of hun campagne geen enkele band hadden met de Koerdische zaak.
Begin januari protesteerden 150 leden van het Populair Front (Halk Cephesi) tegen dit incident. Maar opnieuw werden de betogers door de politie met traangas aangepakt en gingen hun belagers vrijuit. Ook in de steden Erzincan en Kars werden demonstranten die protesteerden tegen het incident in Edirne aangevallen. Ook hier keek de politie gewoon toe en kwam zij niet tussenbeide.

Inmiddels werd ook de Roma-gemeenschap van Turkije opnieuw aangevallen door een menigte van extreemnationalistische Turken. Op 6 januari vielen een duizendtal mensen de woningen van de Roma in Selendi, een buitenwijk van Manisa aan de Egeïsche Kust, aan. Huizen, tenten en wagens van de Roma werden vernield of in brand gestoken, ramen werden ingesalgen. De aanvallers riepen slogans zoals ‘Seledi is van ons en het zal altijd van ons blijven’ en ‘Wij willen geen Roma in Selendi’.

Daarop werden besloten om de Roma-families (74 personen) van Selendi over te brengen naar een ander district, Gördes. Sinds de rascistische aanval woont geen enkele Roma meer in Selendi. Ook in Sakarya, Izmir, Mugla en Edirne werden de Roma slachtoffer van rascistische aanvallen.

In Turkije lopen daders van aanslagen, moordenaars en bendeleiders die plannen maken om staatsgrepen te plegen vrij rond terwijl kinderen, mensenrechtenactivisten en democratisch denkende politici massaal opgepakt worden op beschuldiging “staatsvijanden” te zijn. In 2009 werden 300 kinderen gearresteerd. Sinds oudejaarsavond werden in het kader van de operatie tegen de Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK) al meer dan 200 mensenrechtenactivisten en politici aangehouden. Onder hen bevinden zich de voorzitter van de afdeling Diyarbakir van de Mensenrechtenorganisatie IHD, zes dienstdoende en negen uitgetreden DTP-burgemeesters. Inmiddels kreeg Osman Baydemir, burgemeester van Diyarbakir, van de rechtbank van Diyarbakir ook een verbod om het land te verlaten in het kader van deze operatie tegen de KCK.

Tijdens hun arrestatie werden zij gehandboeid op een schandalige manier. Intussen heeft Osman Baydemir, burgemeester van de stad Diyarbakir een reisverbod gekregen van het Hof van Diyarbakir in het kader van een operatie tegen de KCK.

Zo te zien is de Turkse staat niet van plan de haatcampagnes van extreemnationalisten te bestrijden. Integendeel. Men roept de mensen zelfs op om het ‘land te redden’ en zich te keren tegen ”de anderen”.

Wij, de vier democratische organisaties, vragen de Europese autoriteiten, dringend en krachtig te reageren tegen de lynchpogingen en –partijen die door de Turkse autoriteiten duidelijk gewild, gesteund en goedgekeurd worden.

Koerdisch Instituut te Brussel

Stichting Info-Türk

Vereniging van de Assyriërs in Brussel

Vereniging van de Democratische Armeniërs in België

Contact en meer informatie: [email protected]

F
E
E
D

B
A
C
K