Koerdistan (Bakur), Turkije — Maart 2021

HDP, de derde grootste partij in Turkije riskeert een verbod. Journalist Chris Den Hond maakte hierover een reportage en was ter plaatse.

Oppositiepartij HDP, de Democratische Partij van de Volkeren, heeft 55 van de 600 zetels in het parlement. De partij staat bekend als pro-Koerdisch, maar is ook populair onder linkse Turken. Bij de laatste verkiezingen wist de partij zes miljoen kiezers aan zich te binden.

De HDP heeft het de afgelopen jaren al bijzonder te verduren gehad vanwege het Turkse regime. Vooraanstaande HDP-politici werden opgesloten, ongeveer 50 HDP-burgemeesters werden uit hun ambt ontzet, en eerder dit jaar werden 139 HDP-leden opgepakt bij een grote politieoperatie.

Blijkbaar volstaat dit niet. De HDP riskeert nu een algemeen verbod. Het Turkse regime wil deze democratische partij voorgoed het zwijgen opleggen.

Chris Den Hond interviewde in maart de advocaat Emin Aktar. De heer Aktar heeft al heel wat zaken tegen HDP-politici verdedigd. E. Aktar werd zelf in januari 2021 veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden opsluiting voor zgn. “propaganda voor een terroristische organisatie”. Dat proces loopt echter nog, en de advocaat is momenteel nog op vrije voeten.

Via deze link kan u de reportage van Chris Den Hond en het volledige interview bekijken.

F
E
E
D

B
A
C
K