In Turkije zijn gisteren, donderdagnacht, 11 HDP parlementariërs opgepakt, inclusief de 2 co-voorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, en de fractievoorzitter Idris Baluken. De Raad van de Koerdische gemeenschap van België NavBel roept op tot een sit-in-protest op het Luxemburgplein in Brussel vanaf 11 uur.

Turkey’s Kurdish HDP co-leaders Selahattin Demirtas (L) and Figen Yuksekdag. Photo: HDP’s FB

HDP co-voorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag. Foto: HDP’s FB

Persbericht van NavBel

In Turkije zijn gisteren, donderdagnacht, 11 HDP parlementariërs opgepakt, inclusief de 2 co-voorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, en de fractievoorzitter Idris Baluken. De politie viel in het holst van de nacht binnen in hun woonsten en in het HDP-hoofdkwartier.

Dit is een regelrechte staatsgreep die Erdogan en zijn kliek uitvoeren op de wil van het volk. De HDP is met 59 vertegenwoordigers de 3de grootste partij van Turkije en kreeg 6 miljoen stemmen. Met loze beschuldigingen wordt nu hun democratisch recht van participatie aan politiek en hun stem met staatsgeweld in de kiem gesmoord.

De arrestatie van de volksvertegenwoordigers kan op geen enkele juridische grond verklaard worden. Dit is niets anders dan een stuiptrekking van de stervende democratie in Turkije, als deze al niet dood is. In mei 2016 werd de onschendbaarheid van de parlementariërs opgeheven met een wet die volledig op maat was gemaakt voor vervolging van de HDP-parlementsleden. Zoals algemeen geweten, de sterke opkomst van de HDP-partij heeft de door de AKP verhoopte gekwalificeerde meerderheid van de AKP voorkomen die zij beoogden om de grondwet te kunnen veranderen. Met een grondwetswijziging wilt Erdogan zijn “versterkt” presidentieel systeem installeren.

De HDP, zowel als parlementaire kracht maar ook als maatschappelijke kracht, is de enige partij in Turkije die effectief verzet kan bieden aan de dictatoriale plannen van Erdogan. Daarom dat deze partij kop van jut is. Niet alleen de parlementairen worden in het vizier genomen. Ook de gewone partijleden en de HDP en DBP-burgemeesters worden massaal opgepakt of van hun functie ontheven. Telkens is de beschuldiging dat men propaganda voert voor de PKK. Andere materiële beschuldigingen zijn er niet. Het gaat om dingen die in een normale democratie absoluut geen probleem zijn en vallen onder het recht van vrije meningsuiting.

De Koerden en de democratische krachten van Turkije gaan zich niet laten doen. Zij hebben een traditie van verzet. Dat weet Erdogan ook, en hij doet er alles aan om het ongenoegen te verbergen of in de kiem te smoren. Politie- en legergeweld is alom tegenwoordig. Sinds vannacht zijn ook Twitter, Facebook, Youtube en Whatsapp geblokkeerd in Turkije. Wat de staat ook doet, het volk heeft een stem en zal die ook uiten.

De Koerden in Europa hebben dat al gedaan. Vannacht zijn in tientallen Europese steden spontane acties geweest. De Koerdische gemeenschap van België gaat om 11h een sit-in houden voor het Europees parlement op het Luxemburgplein in Brussel.

Daarmee willen we de houding van de EU en de landen van de EU aanklagen omdat zij zeer stil en passief blijven voor de gebeurtenissen in Turkije. Al sinds juli 2015 is dat land terug in een geweldsspiraal gekomen en de mensenrechtenschendingen scheren hoge toppen. Er is letterlijk geen enkel Koerdische TV of krant overgebleven in Turkije. De houding van de nationale overheden in Europese landen en de EU geeft Erdogan meer moed dan dat deze hem tegenhoudt. Ons protest is deels ook daartegen.

We roepen alle Belgische politieke partijen en alle parlementsleden van België op luid hun stem tegen deze praktijken te laten horen en solidair te zijn met hun Turkse en Koerdische collega’s.

Hoogachtend,

NavBel

Raad van de Koerdische gemeenschap van België

F
E
E
D

B
A
C
K