HDP-parlementsleden maken moedig een teken van vrede en overwinning.

HDP-parlementsleden maken moedig een teken van vrede en overwinning.

Op een persconferentie in Brussel riepen parlementsleden van de pro-Koerdische Democratische Partij der Volkeren (HDP) en verschillende Europese politici gezamenlijk op om het steeds dictatorialere beleid van Turks president Erdoğan streng te veroordelen.

In het bijzijn van een 200-tal sympathisanten las HDP-parlementslid Faysal Sarıyıldız een verklaring voor namens zijn partij waarin de huidige politieke vervolging van de HDP, de derde grootste politieke partij in Turkije, vergeleken wordt met de machtsovername van Hitler in 1933. “Terwijl Turkije onderhandelt over lidmaatschap van de EU, zet de autoritaire en repressieve politiek van de regering Turkije op weg naar burgeroorlog en catastrofes,” aldus de HDP. “Parlementsleden die de wil van hun kiezers vertegenwoordigen worden gegijzeld, verkozen burgemeesters worden vervangen door administratoren van de regering, oppositionele media worden gesloten, journalisten worden gearresteerd en duizenden academici worden van de ene dag op de andere ontslagen.”

De HDP roept de Raad van Europa en de Verenigde Naties op om actie te ondernemen tegen de politieke staatsgreep in Turkije.

– De HDP roept de lidstaten van de Europese Unie op om verder te gaan dan eenvoudige verklaringen van “bezorgdheid” en om meer daadkrachtige en efficiënte acties te ondernemen.

– De HDP roept de Europese Unie op om de onderhandelingen over lidmaatschap met Turkije te bevriezen totdat er een einde is gekomen aan het totalitaire regime van Erdoğan, om te stoppen met steunprogramma’s die de administratie economisch voeden, om politieke en administratieve actie te ondernemen en om hun ambassadepersoneel terug te trekken uit Turkije, om zo duidelijk aan te tonen dat er vanuit Europa geen steun wordt verleend aan het totalitaire regime.

Verschillende Europese parlementsleden kwamen hun collega’s uit Turkije alvast een hart onder de riem steken.

Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) stelde dat het “een schande is dat we in 2016 in het hart van de Europese Unie moeten protesteren tegen middeleeuwse praktijken van het fascistische regime van Erdoğan”. Het parlementslid voegde eraan dat dat hij woorden zoals “fascistisch” niet snel wil gebruiken, maar dat de situatie “nu eenmaal zo is”. “De aanhouding van democratisch verkozen parlementsleden is onrechtvaardig en ik beloof u dat ik deze situatie als parlementslid zal blijven aanklagen.”

Europees parlementslid Costas Mavrides (Democratische Partij, Cyprus) : “Over 500 jaar zal men op vandaag terugkijken als een strijd tussen de krachten van het kwaad, vertegenwoordigd door de tirannie van Hitler en Mussolini in de jaren 1940 en door Erdoğan vandaag, en de democratische krachten, vertegenwoordigd door de HDP, de EU en de menselijkheid. In deze strijd zal er maar één  winnaar zijn. We weten dat de HDP strijd voor alle inwoners van Turkije, of het nu Koerden zijn, Armeniërs, Alevieten of Turken. Lang leve Koerdistan!”

Europees parlementslid Julie Ward (Labour, VK) legt uit dat haar inzet voor de Koerdische kwestie begon toen een Koerdische student haar vertelde dat verschillende van zijn familieleden vermoord waren door het geweld van de Turkse staat. Het parlementslid trok vervolgens zelf naar Diyarbakir en werd meteen al bij haar aankomst op de luchthaven van Atatürk gearresteerd en geïntimideerd omdat haar bestemming Diyarbakir was. “De Turkse staat wil niet dat er getuigen zijn van de massale wreedheden. Ik ben deze met eigen ogen gaan aanschouwen. De EU mag niet zwijgzaam toekijken,” aldus Ward. Ward klaagde onder meer de arrestatie aan van meer dan honderd journalisten. “Dat Erdoğan zelfs een kindertv-kanaal sluit toont aan hoe bang en onlogisch hij zich gedraagt.” Ward getuigt ook over een bijeenkomst van de echtgenoten van gearresteerde leerkrachten. “Terwijl we samenkwamen, stonden buiten militaire voertuigen iedereen te filmen, ook deze mensen worden geficheerd en dreigen opgepakt te worden.” “De arrestatie van de HDP-parlementsleden is onacceptabel. Zij moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden! Turkije was lang een vriend van de EU en het VK, maar Erdoğan is geen vriend van de Europese en Britse bevolking, noch van de menselijkheid. De EU moet de democratie verdedigen en het vredesproces ondersteunen.” Het parlementslid volgt de zaak van HDP-parlementslid Leyla Birlik persoonlijk op. “Leyla, ik ben met mijn hoofd en hart bij u en bij alle andere gevangengenomen HDP-parlementsleden,” besloot het parlementslid haar vurige betoog.

Ook Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) kwam haar steun betuigen. Zij legde vandaag een persverklaring af samen met Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) waarin ze stellen dat het “Tijd voor een duidelijk signaal tegen ondemocratisch beleid Erdoğan”.

Koerdisch Instituut vzw, Brussel, 8 november 2016

F
E
E
D

B
A
C
K