DE MOORDCAMPAGNE VAN TURKIJE TEGEN BURGERS

Het aantal moorden op burgers door de bezettende Turkse staat in Zuid-Koerdistan is gestegen tot 168

Meest recentelijk zijn op 26 mei 2022 in Bamernê – Douhok drie mensen vermoord, waaronder twee kinderen genaamd Yusuf KOVAN (14) en Avebnd HISYAR (6). Bij de aanval raakten nog drie burgers gewond.

Sinds de bezettende Turkse staat en de AKP-regering op 24 juli 2015 besloten om opnieuw een oorlogsbeleid te voeren, gaan de aanvallen op Zuid-Koerdische dorpen en steden door. Als gevolg van duizenden Turkse luchtaanvallen uitgevoerd door de bezettende Turkse staat in heel Zuid-Koerdistan – vooral in Mexmûr (VN-vluchtelingenkamp) en Şengal (Yezidi’s die het IS-bloedbad hebben overleefd) – hebben minstens 168 burgers het leven verloren en honderden gewonden. Veelal vrouwen en kinderen.

Hoewel veel van deze bloedbaden zijn gedocumenteerd door de NGO Christian Peacemaker Teams – Iraq (CPT), werden andere gerapporteerd door bronnen van de lokale burgerbevolking.

Als het aantal burgers dat werd gedood door Turkse onbemande luchtvaartuigen (UAV) en door Turkse huurlingen/moordenaars in Sulaymaniyah, Maxmur en Sinjar (Şengal) wordt opgeteld, wordt duidelijk dat de Turkse staat sinds 2015 minstens 168 burgers heeft vermoord in Zuid-Koerdistan.

Hieronder details over enkele van de aanvallen op burgers in Zuid-Koerdistan die sinds 2017 door de Turkse staat zijn uitgevoerd. Volgens een rapport gepubliceerd door het Koerdische kantoor van het CPT, in 2021.

24 april 2017: Een burger werd gedood toen Turkse luchtaanvallen het voornamelijk Yezidi-gebied Şengal troffen.

14 december 2017: Een Turkse luchtaanval doodde vier inwoners en beschadigde talrijke huizen in het vluchtelingenkamp Mexmûr.

13 december 2018: Een Turkse luchtaanval doodde drie vrouwen en een jong meisje en leidde tot zware materiële schade in het vluchtelingenkamp Mexmûr.

23 januari 2019: Vier burgers werden gedood bij een luchtaanval in Dêralok (Amediye). Ondanks tegenwerking door lokale veiligheidstroepen, ging de lokale bevolking op 25 januari in Dêralok de straat op om te protesteren tegen de bloedbaden door de Turkse staat. Als gevolg van een aanval van Turkse soldaten kwamen nog twee burgers – onder wie een kind – om het leven en raakten er nog zes gewond.

25 juni 2019: Bij een aanval door een Turks oorlogsvliegtuig op een burgerauto in het Goşin-gebied (Soran/Hewlêr), werd één burger gedood en één zwaargewond. De slachtoffers waren broers.

28 juni 2019: Oorlogsvliegtuigen van de Turkse staat bombardeerden twee burgerauto’s in het dorp Berd Kuran vlakbij de Kortekberg. Abdula Alî Mîne (53) en zijn kinderen Koerdistan Abdula (30) en Heryad Abdula (19) werden gedood. Hun moeder Rabî Mihemed, de familieleden Mihemed Abdula, Taybet Mihemed Abdula, Benaz Abdula en nog een onbekende persoon raakten gewond.

19 juli 2019: Twee jongeren raakten gewond als gevolg van een Turkse luchtaanval op het vluchtelingenkamp Mexmûr.

15 oktober 2019: Seyitxan Ayaz en Eser Irmak werden gedood bij een Turkse drone-aanval in de stad Süleymaniye. Beiden waren politieke activisten die werkten om het bewustzijn voor de aanvallen van Turkije te vergroten.

15 april 2020: Drie jonge vrouwen werden gedood toen Turkse bommen het vluchtelingenkamp Mexmûr troffen.

18 juni 2020: Ebas Mexdît komt om bij een Turkse luchtaanval in het gebied Sidêkan.

19 juni 2020: Oorlogsvliegtuigen van de Turkse staat bombardeerden civiele nederzettingen in de buurt van Şeladizê Belde (Duhok/Amediye). Daarbij kwamen vijf burgers om het leven.

24 juni 2020: Twee burgers kwamen om bij een bombardement op een picknickplaats in het gebied Şarbajêr nabij de stad Süleymaniye.

27 juli 2020: Dilovan Şahîn, Omer Keşanî en Ebdullah Ehmed stierven toen de omgeving van Amediye werd gebombardeerd.

25 mei 2021: de 20-jarige Bawer Ahmed raakt gewond door artilleriebeschietingen van de Turkse staat terwijl hij zijn velden in het dorp Deşişe water geeft. Andere boeren in het gebied raakten ook gewond door granaatscherven.

26 mei 2021: 16-jarige Ali Muhsin en 20-jarige Hasan Muhsin – beide broers – raakten gewond tijdens het voeren van hun dieren toen de Turkse staat het dorp Biherê bombardeerde.

1 juni 2021: de 70-jarige Ramazan Ali raakt gewond door artilleriebeschietingen van soldaten van de Turkse staat terwijl hij zijn velden in het dorp Hirûre water aan het geven was.

8 juli 2021: Een burger raakte gewond in het dorp Hirûre toen het vuur werd geopend op de velden vanuit militaire stations van de bezettende Turkse staat.

13 augustus 2021: Ibrahem Hassan Mohamad (51) werd neergeschoten door soldaten van de bezettende Turkse staat terwijl hij zijn velden in het dorp Deşişe (Kanî Masî) water aan het geven was. De dorpsbewoners moesten hun huizen verlaten als gevolg van de operaties van het Turkse leger in het gebied die begin dat jaar begonnen. Mohamad was kort daarna samen met 12 andere dorpsbewoners teruggekeerd om zijn velden te bewateren en zo voor zijn gezin te zorgen.

17 augustus 2021: Vier Turkse luchtaanvallen treffen het Sikêniyê-ziekenhuis in Şengal, waarbij de drie gezondheidswerkers Elî Reşo Xidir, Sedi Îlyas Reşo en Hecî Xidir en de arts Muhlise Sîdar om het leven komen. Drie andere burgers raakten gewond door Turkse bombardementen toen ze de getroffenen van de eerste luchtaanval te hulp schoten.

20 augustus 2021: Ahmed Şakir (40) en Yousif Amir (26) worden vermoord als gevolg van artilleriebeschietingen door Turkse soldaten in het Batifa-gebied (Zaxo). Şakir en Amir waren als toeristen vanuit Mosul naar het gebied gekomen. Hun families hoorden van hun dood toen de lichamen van Şakir en Amir twee dagen later werden gevonden.

16 september 2021: De Noord-Koerdische vluchteling Ferhat Bariş Kondu werd zwaar gewond door MIT (Turkse inlichtingendienst) huurmoordenaars tijdens het openen van het kantoor van de busmaatschappij Can Diyarbekir in de stad Süleymaniye.

17 september 2021: de 64-jarige Yasin Bulut werd neergeschoten door MIT-huurmoordenaars in de stad Süleymaniye.

17 mei 2022: De Noord-Koerdische vluchteling Zeki Çelebi werd neergeschoten door MIT-huurmoordenaars in de stad Süleymaniye terwijl hij het restaurant verliet dat hij bezat.

De wereld blijft de misdaden van de Turkse staat negeren, hoewel dit allemaal voor hun ogen gebeurt:

De Turkse staat voert een genocidale oorlog tegen het Koerdische volk. Met deze aanvallen breidt de Turkse staat zijn bezettingsoperatie in Koerdistan uit. In Rojava (Noord- en Oost-Syrië) dwingt de Turkse staat de Koerden om hun huizen te verlaten en vervangt ze door leden van islamitische proxy-troepen en hun families, waardoor demografische veranderingen in het gebied worden afgedwongen. Hoewel de Turkse staat verboden chemische wapens gebruikt, demografische veranderingen afdwingt, de misdaad van etnische zuivering begaat, het internationaal recht schendt, de natuurlijke omgeving in de getroffen gebieden vernietigt en burgers doodt als onderdeel van zijn aanvallen, hebben de internationale instellingen tot nu toe geen sancties tegen Turkije.

De stilte van de internationale instellingen en het publiek moedigt de Turkse staat aan. Hierdoor kan de Turkse staat zich over de hele regio verspreiden. Het legitimeert het gebruik van chemische wapens. Het helpt Erdogan om nog autoritairder te worden in Turkije en om zijn fascistische heerschappij over eigen volk te vergroten.

Door de weg vrij te maken voor nieuwe bezettingsoperaties wordt de regio gedestabiliseerd. Het moedigt Erdogan aan om de Koerdische genocide af te ronden.

Het is opmerkelijk dat alle Zuid-Koerdische burgers die werden gedood door Turkse aanvallen, geen officiële erkenning krijgen van de door de KDP geleide Regionale Regering van Koerdistan (KRG). In hun overlijdensakten wordt de reden voor hun dood niet vermeld, ondanks ze duidelijk het slachtoffer zijn geworden van de Turkse aanvallen op Zuid-Koerdistan.

Koerdistan Nationaal Congres (KNK)

F
E
E
D

B
A
C
K