Praktische informatie:

  • BELANGRIJK: In De Balie streamen wij alle programma’s live. Deze zijn later via de website terug te bekijken.
  • Het zou erg fijn zijn als u uiterlijk om 14.30 uur aanwezig kunt zijn.
  • Bij aankomst in De Balie kunt u zich melden bij de kassa als spreker of mij bellen op het nummer 0641661008. Ook ontvang ik graag uw mobiele telefoonnummer, zodat we u kunnen bereiken wanneer dat nodig is op de dag van het programma.
  • Als u iemand wilt meenemen naar het programma, dan hoor ik dat graag. Ik kan deze persoon op de gastenlijst zetten en de kaart ligt dan op naam klaar bij de kassa.
  • Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR, Amsterdam.
  • Het is fijn als u het programma onder de aandacht wilt brengen. Dit is de link naar het programma: https://www.debalie.nl/agenda/podium/het-iraaks+koerdisch-referendum%3a-naar-een-onafhankelijk-koerdistan%3f/e_9783027/p_11769748/

Het programma:

Het Iraaks-Koerdisch Referendum: naar een onafhankelijk Koerdistan?

Op 25 september zou het onafhankelijkheidsreferendum plaats vinden in de Koerdisch autonome regio in Irak. De regio staat echter zeer onder druk om het referendum uit te stellen. Omringende landen, zoals Turkije en Iran dreigen met sancties en de Amerikanen, Britten en Verenigde Naties proberen de Koerden en de Iraakse overheid terug naar de onderhandelingstafel te krijgen. Het Iraakse parlement in Bagdad heeft het referendum vorige week veroordeeld als ongrondwettelijk. Premier Abadi heeft afgelopen zaterdag aangekondigd om desnoods troepen te sturen als het referendum tot geweld leidt. Hoe zal deze situatie zich de komende tijd ontwikkelen? Krijgen de Koerden hun referendum? Wat betekent dit referendum voor de Koerden in Irak en daarbuiten en voor Irak en de omringende landen? Hierover gaan we deze zondagmiddag in gesprek met Sadet Karabulut, Brenda Stoter Boscolo en Derwich Ferho.

We bespreken onder andere de reacties van de internationale gemeenschap op het referendum. Verschillende landen vroegen de Koerdische politieke partijen om het referendum uit te stellen, omdat ze vrezen dat het referendum en de uitkomst daarvan de regio minder stabiel zullen maken. Hoe zullen de internationale gemeenschap en de omringende landen reageren als het referendum door gaat en de Iraakse Koerden inderdaad voor een onafhankelijke regio stemmen? Moet de internationale gemeenschap de Koerden helpen met het realiseren van hun staat? En zijn de Koerdische politieke partijen die het referendum afkondigden, in staat om de burgers in een mogelijk autonome staat te beschermen en de juiste infrastructuur te bieden? Wat zijn de uitdagingen voor een zelfstandig Koerdistan?

Moderator: Eelco Bosch van Rosenthal

Voertaal: Nederlands

Programma:

Tijd Inhoud Duur
14.30 Sprekers aanwezig
15.00 – Openingsfilmpje De Balie en opening programma door moderator Eelco Bosch van Rosenthal 05 min
15.05 Introductie door Reber Dosky

– Kort historisch overzicht van de regio sinds 1991.

– Wat speelt er nu onder de Koerdische bevolking in Irak? (Doksy is net terug)

10 min
15.15 Gesprek met Brenda Stoter Boscolo, Sadet Karabulut en Derwich Ferho.

Het gesprek zal zich richten op een aantal hoofdvragen:

1.       Gaat het referendum plaatsvinden? Wat denken de sprekers dat er met en na het referendum zal gebeuren in de regio?

2.       President Barzani wil het referendum laten doorgaan, maar de Koerden in Irak hebben een hoop landen die het daar niet mee eens zijn om zich heen. De spanningen tussen de Koerdisch autonome regio in Irak en zijn buren zijn de afgelopen dagen opgelopen. Welke spanningen zijn er? Waarom neemt president Barzani dit risico?

3.       Als het referendum er komt en de burgers stemmen voor een onafhankelijk Koerdistan, wat zijn dan de uitdagingen voor dit onafhankelijk Koerdistan?

4.       De internationale gemeenschap verzocht de Iraakse Koerden om het referendum uit te stellen. Welke motieven spelen hierbij een rol? Wat vinden de sprekers hiervan? Wat zou de rol van Nederland hierin moeten zijn?

5.       Hoe zou de toekomst van de regio er volgens de sprekers uit moeten zien?

60 min
16.05 Vragen uit het publiek 15 min

Informatie over de sprekers:

Brenda Stoter Boscolo

Brenda Stoter Boscolo is journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Ze publiceerde artikelen in Al Jazeera, Middle East Eye, The New Arab en Al Monitor en in tal van Nederlandse kranten en magazines, zoals Trouw, Algemeen Dagblad, De Grazia, De Tijd, MO*, NRC Next, Het Parool, Joop.nl and De Groene Amsterdammer. Ze studeerde sociologie en media en journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

Sadet Karabulut

Sadet Karabulut is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Voor die partij is zij woordvoerder Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. Hiervoor was zij woordvoerder Sociale Zaken en Integratie.

Derwich Ferho

Derwich Ferho, directeur van het Koerdisch Instituut te Brussel, is geboren in Noord Koerdistan. Hij kwam in 1977 op 17-jarige leeftijd vanuit Turkije naar België. Om de Koerdische problematiek onder aandacht te brengen heeft hij toentertijd de ‘Koerdische Arbeiders- en Studentengemeenschap in België’ opgericht, tegenwoordig bekend als het Koerdisch Instituut van Brussel. Het instituut zet zich in voor de volkerenrechten en mensenrechten in het Midden-Oosten, Eurazië en de Kaukasus. Daarnaast ondersteunt het etnisch-culturele minderheden in de Vlaamse en Brusselse samenleving door zichtbaarheid te geven aan de lokale diversiteit.

Reber Dosky

Reber Dosky, Koerdisch-Nederlandse filmmaker, die diverse prijswinnende documentaires maakte, zoals Sniper of Kobani (2015), The Call (2013), Yezidi Girls (2016) en Radio Kobani (2016)

F
E
E
D

B
A
C
K