Eind vorige week bracht onze Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib een bezoek aan Turkije. Het ging om een bilaterale ontmoeting met haar Turkse collega-minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavsoglu.

Volgens Çavusoglu moet België dringend iets ondernemen tegen de “Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK”. Want, nog steeds volgens Çavusoglu, is “de PKK volop bezig met illegale terroristische activiteiten te coördineren vanuit België”.

De antwoorden van Lahbib waren duidelijk en veelzeggend:

  • “Alles wat de Belgische overheid van sympathisanten van de PKK in eigen land kan vaststellen past volkomen binnen de vrijheid van meningsuiting”.
  • “Dat Turkije ons de bewijzen geeft, dan zullen we actie ondernemen”.
  • “België begrijpt de bezorgdheid voor de nationale veiligheid van Turkije, maar we zijn ook diep bezorgd over de stijgende afhankelijke houding van het recht in Turkije en de mogelijkheid van een nieuwe Turkse grondoperatie in Irak en Syrië. Dat betekent een risico op escalatie. Onze gemeenschappelijke prioriteit moet de strijd tegen Daesh zijn.”

Op het verwijt van Minister Çavusoglu dat er islamofobie en racisme in België is, antwoordde Lahbib: “Er is ook racisme in Turkije, …” en “ … dat er tegen elke vorm van discriminatie moet worden gestreden: discriminatie tegen vrouwen, discriminatie op grond van seksuele geaardheid, enz.”

Minister Lahbib laat zich duidelijk niet intimideren door de scherpe uitval van de Turkse overheid. Bravo! Dit is het soort toon en terechtwijzing dat veel meer internationale machtshebbers en politici zouden moeten hanteren tegen het huidige Turkse regime dat onophoudelijk de mensen- en volkerenrechten schendt.

Bovendien plande Hadja Lahbib een dag later een ontmoeting met de burgemeester van Istanboel, Ekrem Imamoglu. Op zich is dat ook al heel opmerkelijk, want Imamoglu werd nog maar pas veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna drie jaar. Imamoglu is een sociaaldemocraat en lid van de oppositie. Hij vormt een gevaar voor Erdogan want hij wordt als een mogelijke kandidaat gezien voor de naderende presidentsverkiezingen.

Doordat de burgemeester in beroep ging tegen dat vonnis, is hij nog steeds een vrij man. Tegen zijn veroordeling was er donderdag een bijeenkomst met duizenden mensen in Istanboel.

(Foto aankondiging: Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en de burgemeester van Istanboel, Ekrem Imamogu)

F
E
E
D

B
A
C
K