Omgeven door autoritaire tot zelfs dictatoriale regimes staat de democratische samenleving in Rojava (West-Koerdistan) onder een voortdurende druk. De Autonome Regio in Noordoost-Syrië weet zich echter te handhaven en dat ondanks bijzonder moeilijke en zelfs onmenselijke omstandigheden: de jarenlange Syrische Burgeroorlog, een vreselijke strijd tegen Islamitische Staat, de Turkse invasie en bezetting van een deel van Noord-Syrië, aanhoudende aanvallen vanwege jihadistische milities, sabotageacties en tenslotte de recente aardbevingen.
Het is dan ook vanzelfsprekend dat de Autonome Administratie in Noordoost-Syrië elk initiatief om diplomatieke gesprekken aan te gaan met de rest van de wereld met open armen onthaalt.
Van 7 tot 14 maart trekt – op initiatief van het Koerdisch Instituut – een delegatie van politici en journalisten naar Rojava. Hun missie is om gesprekken aan te gaan met de lokale autoriteiten en de situatie ter plaatse in kaart te brengen.
Het is die cruciale informatie dat zij nadien in eigen land via diverse kanalen onder de aandacht zullen brengen. In de hoop dat onze lokale, regionale, federale en Europese politici van deze informatie efficiënt gebruik maken. Immers, de situatie in Rojava is als een tikkende tijdbom. De gevolgen voor het westen zijn niet te overzien indien deze kleine democratie zou verdwijnen.