Het Koerdisch Instituut vraagt duidelijkheid over het incident dat plaatsvond donderdagavond met de dood van een kind tot gevolg.

Donderdag 17 mei in de vroege uurtjes stierf een meisje van twee, afkomstig uit Iraaks Koerdistan. De ouders van Mawda zaten samen met een dertigtal migranten in een bestelwagen op weg naar het Verenigd Koninkrijk. De chauffeur ging niet in op de vraag van de politie om halt te houden. Na een achtervolging van een uur door de politie, kwam de bestelwagen op de snelwegparking in Maisières tot stilstand. Toen de chauffeur opnieuw wilde vertrekken, zijn schoten gelost, met de dood van Mawda tot gevolg.

Het Koerdisch Instituut veroordeelt de praktijken die worden gehanteerd door de smokkelaars en is vragende partij voor een grondige aanpak van het probleem. Maar dat er wordt geschoten op vluchtelingen vinden we onmenselijk. We klagen ook de opeenvolging van fouten en inhumane behandeling aan door politie en parket. Enkele zaken op een rij:

  • Het parket van Bergen ontkende donderdag dat Mawda stierf door een kogel. En hoewel de doodsoorzaak donderdagavond werd vastgesteld door een wetsdokter (een kogel in de wang), duurde het nog tot vrijdagmiddag voor het parket dit toegaf.
  • Het parket van Bergen communiceerde dat het onderzoek uitwees dat de politie geen schuld trof. Later heeft het Comité P. in een persbericht laten weten dat er nog geen onderzoek was gestart.
  • Volgens de ouders van Mawda is er gedraald met het zoeken van medische hulp voor hun dochter.
  • De ouders van Mawda werden pas één dag na haar overlijden hierover geïnformeerd.

Het Koerdisch Instituut wil niet meegaan in dit klimaat van dehumanisering van vluchtelingen. Wij verwachten van onze politici en politie een humaan beleid voor alle burgers.
Wij ondersteunen de ouders van Mawda in hun vraag naar een onafhankelijke parlementaire onderzoekscommissie en vragen duidelijkheid over volgende zaken

  • Wat zijn de feiten, voorafgaand aan deze zaak?
  • Waarom hebben politie en parket gelogen?
  • Had de dood van het tweejarig meisje vermeden kunnen worden?
  • Welke ordes krijgen de politiediensten van de minister van binnenlandse zaken hieromtrent?

Derwich Ferho
Voorzitter Koerdisch Instituut vzw

F
E
E
D

B
A
C
K