Journalist en auteur Chris Den Hond publiceerde via het online journaal van OrientXXI zijn analyse omtrent de situatie van de Democratische Volkspartij HDP, en dit naar aanleiding van hun recent congres in Ankara en vooral de resultaten van de Turkse presidentsverkiezingen in mei 2023.

Het valt moeilijk te ontkennen dat de pro-Koerdische partij HDP nog steeds haar wonden aan het likken is. Het gevolg van slechte verkiezingsresultaten, de overwinning van Recep Tayyip Erdoğan en de in eigen rangen bekritiseerde strategische keuzes die werden gemaakt in aanloop van de verkiezingen.

Wat die strategie betreft, verduidelijkt Chris Den Hond het in zijn reportage als volgt: “De keuze van de HDP om geen kandidaat voor te stellen bij de presidentsverkiezingen en zich politiek te binden aan de Kemalistische kandidaat was absoluut niet evident, noch voor de Koerden als voor de linkse Turken. Kılıçdaroğlu belichaamt immers deze kemalistische stroming met zijn Republikeinse Volkspartij (CHP), bekend om haar ontkenningsbeleid jegens de Koerden. Het was daarom een ​​kwestie van een bondgenootschap te sluiten met ‘een vijand’ om een ​​nog gevaarlijkere vijand te doen vallen.”

Dat er tijdens het afgelopen congres van de HDP op 15 oktober jl. in Ankara heel wat ongenoegen was over deze mislukte strategie binnen de eigen gelederen van de partij valt uiteraard niet te verwonderen.

Daarbovenop gaat de Turkse repressie t.a.v. de Democratische Volkspartij HDP onverminderd voort. Meer dan 3000 HDP-politici en activisten (waaronder de populaire Selahattin Demirtaş) kwijnen weg in Turkse gevangenissen, velen onder hen wachten nog steeds op hun proces.

De vastberadenheid van de Turkse autoriteiten om de Koerdische leiding van de HDP te muilkorven komt nog beter naar voren tijdens het Kobani-proces. De dag na het congres was er een zitting van de rechtbank in Ankara, waar 108 partijfunctionarissen ervan werden beschuldigd in 2014 de dood van 37 mensen te hebben veroorzaakt na demonstraties uit solidariteit met Kobané.

Om een dergelijke repressie en muilkorving het hoofd te kunnen bieden, zoekt de HDP allianties met linkse en groene Turkse partijen waaronder de groenlinkse “Yeşil Sol Parti”.

Lees de volledige reportage (in het Frans) van Chris Den Hond via deze link.

F
E
E
D

B
A
C
K