Op donderdag 25 maart vond de eerste van een reeks van 6 informatiesessies (webinars) plaats over de Democratische Confederatie in Noord-Syrië (Rojava).

De focus van deze sessie was vooral gericht om een algemeen beeld op te hangen van het unieke samenlevingsmodel in Rojava. Wat heeft het ‘Rojava-model’ aan waarden en principes te bieden binnen een Vlaamse context?

Hiervoor lieten wij Zozan Alloush aan het woord. Zij is woordvoerster van de Syrische Democratische Raad in Europa en legt haar focus vooral op ontwikkeling en humanitaire zaken binnen die Raad.

Voor diegenen die de sessie hebben gemist, of die het graag allemaal nog eens opnieuw bekijken, hierbij de (YouTube) link: Rojava – Sessie 1

Rojava is onwaarschijnlijk boeiende materie. In ieder geval boeiend genoeg opdat het Koerdisch Instituut zich dit jaar volledig over dit thema zal buigen. Met goedkeuring van de Vlaamse overheid gaan we vooral in de tweede helft van 2021 met het Rojava-model experimenteren. Dit project gaat door onder de naam NETLAB.

NETLAB staat voor “Netwerk voor Lokaal Actief Burgerschap vanuit Interculturele Samenwerking”. Ons ultieme doel is om een Vlaams netwerk op te zetten voor lokaal actief burgerschap, geworteld in een cluster van gedeelde waarden en geïnspireerd door het Rojava-samenlevingsmodel.

F
E
E
D

B
A
C
K