Gedicht van Demirtaş verbannen

De repressie van Erdoğan’s AKP-regering tegen de pro-Koerdische Democratische Partij der Volkeren (HDP) heeft een nieuw toppunt van krankzinnigheid bereikt. Op 2 mei viel de politie binnen in de HDP-kantoren in Dargeçit (Mardin) waarbij ze een poster in beslag namen met een foto erop van HDP-covoorzitter Selahattin Demirtaş en een gedicht dat hij geschreven heeft in de gevangenis, getiteld “Aanstekelijke moed”. Tijdens de raid werd aan de partijvertegenwoordigers meegedeeld dat de Openbare Aanklager van het Tweede Strafhof in Mardin het bevel tot vervolging had ondertekend met het argument dat “deze materialen als bewijsmateriaal kunnen gebruikt worden als de heer Demirtaş in de toekomst schuldig wordt bevonden.” De rechtbank verzameld dus “bewijsmateriaal” voor een misdaad waarover pas in een niet nader bepaalde toekomst juridisch overlegd zal worden. Deze schandalige manier van redeneren getuigt niet enkel van de huidige toestand van het Turkse rechtssysteem onder het  partijdige voogdijschap van Erdoğan en diens AKP, maar duidt ook op de omvang van de wetteloosheid die het land te wachten staat onder het toekomstige presidentiële regime.

We begrijpen dat de para-legale politiek van het monddood maken en terreur tegen onze partij niet enkel bedoeld is om de “economie van de angst” verder te kunnen zetten waarop de heerschappij van Erdoğan en de AKP gebouwd is, maar dat ze ook de angst van de regering weerspiegelt voor de stem van de oppositie die de HDP vertegenwoordigt.

Wij scharen ons aan de zijde van onze covoorzitter en verklaren eens te meer dat we ons land niet zullen laten neerbuigen in stille angst. Moed is aanstekelijk!

Hişyar Özsoy
Vice-covoorzitter, verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken
Parlementslid
4 mei 2017

 

Aanstekelijke moed

.

Ze zullen zeggen dat u geen kik mag geven

Ze zullen zeggen dat er geen kleur mag zijn

U zou al lachend in opstand zijn gekomen

Ze zullen zeggen dat rozen niet mogen bloeien

Laten we dus lachen

Opdat de opstand niet verweesd achterblijft

.

En als dat een misdaad is, het zij zo, mijn vriend

Laat de glimlach van de mensen nooit vervagen

.

Zij zullen zeggen dat de zon niet mag opgaan

Ze zullen hun wapens richten op de hoop

U zou al rennend in opstand zijn gekomen

Zij zullen u beschuldigen van een misdaad

Laten we dus rennen

Opdat de opstand niet eenzaam achterblijft

.

En als dat een misdaad is, het zij zo, mijn vriend

Laat de mensen niet gek worden van woede

.

Selahattin Demirtaş,

gevangenis van Edirne

 

Lachwekkende aanklachten

Selahattin Demirtaş, de charismatische covoorzitter van de pro-Koerdische Democratische Partij der Volkeren (HDP), zit sinds 4 november 2016 opgesloten in de Type F-gevangenis van Edirne. Zo goed als alle parlementsleden van de HDP worden vervolgd en een tiental van hen bevindt zich momenteel in de gevangenis. De meer dan 600 aanklachten tegen hen, die variëren van “propaganda voor een terroristische organisatie” tot “het beledigen van de president”, zijn bijna allen gebaseerd op toespraken en activiteiten in het kader van hun parlementaire werk. Tegen de heer Demirtaş zijn maar liefst 96 procedures gestart. De aanklachten zijn lachwekkend en hallucinant tegelijk. Zo wordt Demirtaş onder meer vervolgd omdat hij de gruwelijke militaire operaties in Koerdische steden in 2015-2016 in een persverklaring had omschreven als “oorlog en een ramp”. En omdat hij de woorden “verzet” en “het Koerdische volk” had gebruikt in zijn Newroz-toespraak van 2016. In december moest Demirtaş ook al voor de rechtbank verschijnen omdat hij de extreemrechtse MHP-leider Devlet Bahçeli geciteerd had die president Erdoğan voor de verkiezingen “een dief” had genoemd, terwijl zijn partij daarna gewoon in de coalitieregering stapte. Demirtaş had de MHP-leider publiekelijk herinnerd aan diens eerdere uitspraak, waarna hij werd aangeklaagd voor “het beledigen van de president”. Bahçeli zelf werd uiteraard niet vervolgd voor zijn uitspraak. Kafka ten top. In de gevangenis schreef Demirtaş tot dusver een kortverhaal, vertaald als “Aleppo Delicatesse”, en twee gedichten. Hij maakte ook al twee schilderijen. De getalenteerde HDP-covoorzitter is tevens een begenadigd muzikant. Alles samen worden meer dan  vierhonderd jaar gevangenis plus twee maal levenslang tegen hem geëist.

Vertaling en nawoord door Kristel Cuvelier, stafmedewerker Koerdisch Instituut vzw

 

 

F
E
E
D

B
A
C
K