De meeste doden vielen in de provincie Van, dichtbij Iran en in het district. Er zouden nog honderden vermisten zijn, waardoor het dodentol nog fors kan oplopen.

Overlevenden in Ercis klaagden dat er een tekort is aan zwaar materieel om puin te ruimen. In Van probeerden reddingswerkers met scheppen en hun blote handen mensen vanonder het puin te redden.

De aardbeving zorgde ook voor de nodige paniek in het naburige Iran. In verscheidene stadjes nabij de grens met Turkijke vluchtten Iraanse burgers de straat op. In de stad Chalderon ontstonden scheuren in gebouwen en knapten elektriciteitskabels, zo meldt de Iraanse staatstelevisie.

Naschokken

Intussen zijn ook vier naschokken geregistreerd nabij het epicentrum van de eerste beving. Twee daarvan hadden een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. De reddingswerken werden zondagnacht bemoeilijkt door de koude en het invallen van de duisternis.

De beving had volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en was zowel in buurland Iran als in Armenië voelbaar. Het epicentrum van de aardbeving lag in het dorp Tabanli, in de provincie Van, aan de grens met Iran. De Turkse eerste minister bezocht het getroffen gebied.

Verschillende landen en de NAVO hebben inmiddels al hulp aangeboden aan Turkije.

Voorlopig geen Belgische slachtoffers

Buitenlandse Zaken heeft op dit ogenblik geen weet van landgenoten die bij de aardbeving in Turkije gewond, gedood of vermist zouden zijn geraakt. ‘In de regio wonen bij ons weten geen Belgen. Het is ook niet echt een toeristische regio, en we bevinden ons bovendien buiten het toeristische seizoen’, nuanceert Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken het risico op Belgische slachtoffers. Ons land houdt de situatie wel in de gaten.

Niet de eerste keer

Turkije ligt in een aardbevingszone en wordt regelmatig door elkaar geschud door aardschokken. In de provincie Van vielen in 1976 bij een zware beving nog 4.000 doden. In 1999 eiste een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter ongeveer 17.000 doden in de stad Izmit.

De laatste jaren proberen de autoriteiten door strengere bouwvoorschriften het aantal dodelijke slachtoffers van aardbevingen naar beneden te krijgen, maar wankele constructies blijven niettemin vele levens eisen.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111023_045&_section=60748408&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=ochtendupdate

F
E
E
D

B
A
C
K