ruling-ak-party-and-pro

Na een tumultueuze en gewelddadige vergadering in het Turkse parlement is gisteravond de parlementaire Grondwetscommissie akkoord gegaan met een grondwetswijziging waarmee de immuniteit van 41 van de 59 HDP Kamerleden opgeheven gaat worden, onder andere die van  beide co-voorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ. Kurds & Friends maakt zich ernstig zorgen over deze nieuwe stap in de oorlogsvoering van president Erdoğan. Het betekent dat de kans op een democratische oplossing voor het conflict in de Koerdische regio nihil is en dat Turkije de oorlog tegen de Koerden opvoert.

Met de wetswijziging die gisteren is goedgekeurd door de Grondwetscommissie gaat het parlement niet langer over de vervolging van de Kamerleden maar mogen zij zonder tussenkomst van het parlement worden vervolgd. Over de wijziging zal naar alle waarschijnlijkheid op 16 mei gestemd worden in het parlement. Halkların Demokratik Partisi (Democratische Volkerenpartij) vertegenwoordigt een brede beweging van Turkse en Koerdische organisaties waarin ook andere minderheden, zoals alevieten, christenen en Armeniërs, zijn vertegenwoordigd. De 27 HDP-leden wacht nu strafrechtelijke vervolging voor het uitoefenen van hun parlementaire taken. In de ogen van de Turkse staat steunen zij de PKK. De HDP heeft echter altijd geweld afgezworen en kiest juist voor de democratische weg om haar doelen te bereiken. HDP-leider Demirtaş heeft aangekondigd dat alle 59 HDP-Kamerleden opstappen als de immuniteit van hun collega’s wordt opgeheven. Dit betekent hoogst waarschijnlijk dat er voor de derde keer binnen een jaar verkiezingen gehouden zullen worden. President Erdoğan wil die gelegenheid aangrijpen om ook een grondwetsreferendum te houden waarmee hij zijn wens om de absolute macht te verwerven kan verzilveren. Daarmee komt er een einde aan de mogelijkheid om met democratische middelen tot een politieke oplossing te komen in Turkije.

‘Steden leeghalen en platbombarderen’

De Turkse staat heeft in april 2015 de vredesonderhandelingen met de Koerdische beweging gestaakt en is een verwoestende oorlog gestart, die inmiddels aan meer dan driehonderd burgers het leven heeft gekost en meer dan anderhalf miljoen Koerden aan fundamentele mensenrechtenschendingen heeft blootgesteld. President Erdoğan heeft op 6 april 2016 tijdens een vergadering met lokale dorpshoofden (muhtars) aangekondigd Koerdische steden te willen ‘leeghalen en platbombarderen’. De aanleiding daarvoor is het op grote schaal sneuvelen van soldaten van de Turkse krijgsmacht. Deze koerswijziging geeft de oorlog een nog meer macaber verloop dan ze al heeft. Kurds & Friends heeft deze onheilspellende  toespraak ondertiteld: https://youtu.be/MlgHF0VuXJc

 

 

 Over Kurds & Friends

Kurds & Friends zet zich in voor de mensenrechten in Turkije door informatie te verspreiden en te lobbyen.

Contact: [email protected]

Twitter: @KurdsFriends

Facebook: KurdsandFriends Nederland

F
E
E
D

B
A
C
K