INFORMATIEDIENST KURDISTAN-NEDERLAND
Tweewekelijks info-bulletin samengesteld door de Stichting Initiatiefgroep Kurdistan onder redactie van het Agri Solidariteits Comité
Jaargang 9 Nr 180 Juni 15-30 2008
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
POLITIEK + STRIJD
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
HPG: Veel verliezen aan Turkse zijde
BEHDINAN – De afgelopen weken worden er hevige gevechten gevoerd door de Koerdische vrijheidstrijders van de HPG en het Turkse leger. Volgens verschillende berichtgevingen zou het Turkse leger een tiental soldaten verloren hebben tijdens de gevechten van afgelopen week. Op 6 juni is er één Turkse soldaat gedood tijdens een militaire operatie van het Turkse leger in Qers (Kars). Tijdens de operatie ontstond er een gevecht tussen de vrijheidstrijders en het Turkse leger. De operatie werd ‘s avonds beëindigd.


Op 7 juni heeft het Turkse leger gebieden in Zuid-Koerdistan gebombardeerd met gevechtsvliegtuigen. Hierbij zijn geen doden gevallen. Op 8 juni wisten de Koerdische strijders een voertuig van het Turkse leger in bezit te krijgen, nadat er gevechten waren uitgebroken. Het is onduidelijk of het Turkse leger hierbij verliezen heeft geleden.


Op 8 juni begon het "fascistische Turkse leger" een operatie in Ovacik en Balveren. Bij de gevechten in Balveren zijn er twee vrijheidstrijders gesneuveld, Cemal Fis (Sedat KAYA) en ªero Afrin (Vahit BAHO). Verliezen aan de Turkse zijde zijn nog niet bekend. Op 10 juni zijn er drie soldaten en één officier van het Turkse leger gedood tijdens gevechten met de vrouwelijke guerrillastrijders van YJA-STAR in de omgeving van Semdinli.


Op 10 juni zijn er tijdens een militaire operatie in Elazig gevechten ontstaan tussen het Turkse leger en de strijders van de Arbeiderspartij van Koerdistan. Hierbij werd één Turkse soldaat gedood. Op 10 juni ontstonden er gevechten tussen de guerrillastrijders van de HPG en het Turkse leger, nadat het Turkse leger Zuid-Koerdistan bombardeerde met artillerie in het grensgebied. De vrijheidstrijders hebben tijdens deze gevechten een tank volledig vernietigd. De zes inzittende Turkse soldaten zijn tijdens deze gevechten om het leven gekomen.


Op 10 juni zijn er tijdens gevechten in de omgeving van Dörtyol, twee Turkse soldaten gedood en raakten drie Turkse soldaten gewond. Tevens waren er in een ander gebied nabij Dörtyol gevechten gehouden. Bij geen van beide gevechten zijn er vrijheidstrijders van de HPG gesneuveld. Op 11 juni hebben de vrijheidstrijders van de YJA- STAR bij gevechten in ªivasor vier Turkse soldaten gedood. Enkele voertuigen van het Turkse leger zijn in onbruikbare staat gebracht. Verschillende andere militaire voertuigen hebben schade ondervonden tijdens de gevechten.


Op 11 juni is er één Turkse soldaat om het leven gebracht en raakten twee soldaten gewond tijdens gevechten in de omgeving van Geper. Op 13 juni is er één soldaat gedood en raakten er enkele gewond tijdens gevechten met de Koerdische guerrillastrijders in Sêrt (Siirt).


Op 13 juni is er een militaire konvooi in de buurt van Muþ aangevallen door de vrijheidstrijders van de HPG. Hierbij werden er verschillende voertuigen vernietigd en kwamen enkele inzittende soldaten om het leven, tevens raakte een groot aantal soldaten hierbij gewond.


Op 14 juni hebben vrijheidstrijders van de HPG een logement van de politie in Colemerg (Hakkari) aangevallen, hierbij kwam één politieagent om het leven en raakten vijf andere politieagenten gewond. De guerrillastrijders voerden deze aanval uit als vereffening voor de daad van de Turkse politie tijdens Newroz 2008, waarbij de arm van een weerloze jongen werd gebroken. Op de ochtend van 14 juni zijn er twee soldaten verwondt en sneuvelde een nog onbekende vrijheidstrijder van de HPG in de Koerdische provincie Bingol.


Op 15 juni hebben de Koerdische vrijheidstrijders op de weg tussen Dersim-Erzincan een identiteitscontrole uitgevoerd voor ongeveer een uur. Hierbij werden de identiteiten van de inzittenden gecontroleerd, waarna zij weer hun reis voort konden zetten. Het Turkse leger heeft hierna de weg afgesloten voor het verkeer.


Bron: HPG, ANF NEWS AGENCY, Koerdische-Jongeren.com 16-06- 2008

Kurdische vrijheidsstrijders schakelen 22 Iraanse
soldaten uit
Koerdische PJAK strijders hebben 22 Iraanse revolutionaire gardisten uitgeschakeld, volgens het nieuws agentschip Awene. Een PJAK woordvoerder, Ahmed Daniez gaf aan dat de gevechten plaatsvonden in de Hawraman regio en het conflict is nog steeds gaande. Sinds begin juni heeft de Iraanse artillerie een aantal keren Kurdische dorpen beschoten, ondersteund door beschietingen vanuit het Turkse gebied. Ook zijn er een paar maal grensoverschrijdende operatie geweest. Turkije en Iran coördineren de aanvallen in een poging om meer effectief te zijn. De guerrillastrijders worden zelden door de operaties getroffen, en met de meest recente aanval hebben de strijders laten zien dat PJAK op alle mogelijke momenten toe kan slaan. 
Bron: Kurdishaspect.com Kurdistan Today 21-06-2008
Zes soldaten gedood in Dersim en Sirnak
Door Mizgîn Yilmaz
De Volks Verdedigingskrachten, HPG, hebben bekend gemaakt dat 6 Turkse soldaten gedood zijn in gevechten tussen de HPG strijders en het Turkse leger in Dersim en Sirnak. Volgens het HPG pers en communicatie centrum lieten guerrillastrijders in de bergpas Guneycik soldaten van het Turkse leger in een hinderlaag lopen nadat het leger met een operatie was begonnen in de regio Nazmiye. In deze actie kwamen 5 soldaten om het leven. De operatie is nog steeds gaande. Volgens de HPG waren er op 16 juni gevechten in het Gabar gebergte in Sirnak. Hierbij werd 1 Turkse soldaat gedood en werd een ander gewond. De bossen in het gebied werden door het leger in brand gestoken. In een militaire operatie in Agri werd het Turkse leger door de guerrilla gedwongen om zich terug te trekken.
Bron: Kurdistan Today 16.06-2008
Kijk ook eens op de IKN website
Klik op deze link:
Nieuw!! KONGRA GEL SCHRIJFT EEN OPEN BRIEF AAN BUSH. Lees hem op onze site!!
Verschillende interviews met betrekking tot de huidige gespannen situatie aan de Turks- Kurdische grens.
De Informatiedienst Kurdistan-Nederland heeft een schat aan informatie over Kurdistan en het Midden Oosten, en met de link hierboven ben je meteen op het juiste adres. Op de site kom je veel verklaringen en persberichten tegen die betrekking hebben op de Kurdische kwestie. Ook zul je er steeds de meest recente nieuwsbrief vinden, en verder het volledige archief van het voormalig Kurdistan Informatie Centrum dat in 2000 haar deuren heeft gesloten. Dit archief bevat heel veel documenten die alle verwikkelingen rond de Kurdische kwestie sinds 1999 beslaan. Het is niet overdreven om van een historisch archief te spreken.
Stel het dus niet uit, maar kijk vandaag nog op de site van de IKN!!
Hij is niet te stoppen en ook niet meer weg te denken!!
Zin in meer spannende Kurdische websites? Gaan dan eens kijken op de site van de Koerdische Jongeren! Steeds iets nieuws, regelmatig updates, steeds iets spannends en soms zelfs actie…….in woord en beeld. Zo is er nu ook Kurdische muziek te vinden en een video oproep van Murat Karayilan. Wel de moeite waard dus! Als je op de hoogte wilt blijven kijk je vandaag nog!
FEDERATIE ARMEENSE ORGANISATIES NEDERLAND (FAON)
Adres: Weesperstraat 91 – 2574 VS Den Haag
Tel. 070 4490209
Website: http://www.faon.nl
E-mail: [email protected]

Persbericht
Schriftelijke vragen over veroordeling van Ragip Zarakolu

Den Haag, 20 juni 2008 – De Federatie van Armeense Organisaties in Nederland (FAON) deelt mee dat door vier partijen in de Tweede Kamer, te weten ChristenUnie, SGP, VVD en CDA schriftelijke vragen zijn gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris voor Europese Zaken over de veroordeling van de Turkse uitgever Ragip Zarakolu wegens het uitgeven van een boek over de Armeense genocide.

De schriftelijke vragen luiden als volgt:
 
1. Heeft u kennisgenomen van het bericht, dat een Turkse uitgever veroordeeld is tot een gevangenisstraf wegens het publiceren van een boek over de Armeense genocide in 1915?

2. Hoe beoordeelt u deze veroordeling, die is gebaseerd op het omstreden artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht?

3. De betreffende, controversiële wetsbepalingen uit het Turkse wetboek van strafrecht zijn vrij recent onder druk van de EU aangepast om de vrijheid van meningsuiting in Turkije beter te kunnen waarborgen, juist ook in relatie tot de Armeense genocide. Blijkt uit deze veroordeling, dat deze aanpassing slechts cosmetisch was? Welke strekking en betekenis van artikel 301 laat zich nu precies afleiden uit deze veroordeling?

4. Welke stappen gaat de minister bilateraal en in EU-verband zetten om de Turkse regering aan te spreken op deze veroordeling?

5. In hoeverre strijdt deze Turkse veroordeling met het Handvest van de grondrechten van de EU en met het EVRM?

6. Welke consequenties zou deze veroordeling in de ogen van de minister moeten hebben in relatie tot de toetredingsonderhandelingen met Turkije, mede in het licht van de door de Kamer aanvaarde motie- Rouvoet c.s. (21501-20, nr. 270)?

Bron: FOAN 21-06-2008

Zaterdag 12 juli 2008 om 18.00 uur
Armeens zomerfeest bij de Vereniging Abovian
Met heerlijke uitgebreide barbecue, open podium en Armeense dansmuziek

Wat:        Armeens zomerfeest ter afsluiting van de eerste helft van
                het jaar met uitgebreide barbecue, open podium voor
                onze talenten en Armeense dansmuziek.
                Er is een piano aanwezig voor het open podium.

Datum:   Zaterdag, 12 juli 2008 vanaf 18.00 uur

Plaats:    Clubhuis van de Vereniging Abovian
                Weesperstraat 91 – Den Haag
                Tel. 070-4490209

Toegang: Vrij

Barbecue: 15 euro
Zeer uitgebreide Armeense barbecue met verschillende soorten vlees,
Armeens brood lavash, groenten, salade, fruit enz.

Voor de barbecue graag reserveren:
E-mail: [email protected]
Telefoon: 070-4490209 (u kunt uw boodschap achterlaten)

De club van de Vereniging Abovian is van 14 juli tot 30 augustus 2008 gesloten
Op 31 augustus beginnen we weer!

Heb je interesse in wat er in Kurdisch Nederland aan de hand is? Wil je weten wat de Kurdische verenigingen doen, en waar je Koerdische taallessen kunt volgen? Kijk dan eens op de website van de Federatie Koerden in Nederland (Fed Kom) Daar zie je ook de meest recente uitnodigingen.
Je komt er ook veel foto’s en nieuws in de Kurdische taal tegen. Een schat aan informatie, contactadressen en nog veel meer. Surf vandaag nog naar www.fedkom.nl
Roj TV verboden in Duitsland
De Duitse autoriteiten hebben het Kurdische satelliet TV station Roj Tv verboden verklaard. Een TV productie maatschappij genaamd VIKO is door de Duitse regering gesloten. De maatschappij maakte TV producties voor Roj TV. De Duitse regering geeft als reden voor het verbod dat Roj TV een spreekbuis is voor de PKK en dat er in de uitzendingen pogingen worden gedaan om jongeren te rekruteren voor de guerrilla in de Kurdische bergen. Onder het verbod is het voor Roj TV verboden om activiteiten en werkzaamheden in Duitsland uit te voeren. De satelliet uitzendingen gaan overigens gewoon door omdat de Duitse regering hier geen grip op heeft. Het besluit is de uitkomst van een onderzoek dat vorig jaar september is begonnen. In mei werden er invallen gedaan bij VIKO in Wuppertal en in de huizen van verschillende journalisten.
Redactie IKN
De onderstaande protesttekst is door duizenden Kurden over heel Europa in de Duitse taal naar de Duitse autoriteiten gefaxed:

Geachte heer/mevrouw,

Ik veroordeel hierbij, als een van de miljoenen Koerden die in Europa wonen, uw besluit om Roj TV uit de lucht te halen. Dit besluit laat zien dat u zelf de normen en waarden van de Europese Unie aan uw laars lapt. Als Europese lidstaat beperkt u zelf ons recht op vrije meningsvorming. Bovendien is het een schoolvoorbeeld van de schending van het recht op vrije media. Ik vind dat dit juridisch ongegrond is en al uw beweringen zijn ongegrond en gemakkelijk te weerleggen.

Zoals u ook heel goed weet, is Roj TV het enige medium dat het Koerdische volk tot zijn beschikking heeft om zijn stem te laten horen in zijn strijd tegen de onmenselijke onderdrukking van de koloniale staten Turkije, Iran en Syrië. Daarnaast is Roj TV het enige instrument van het Koerdische volk om zijn cultuur en taal kenbaar te maken en te ontwikkelen. Koerden mogen geen onderwijs in eigentaal volgen, terwijl het een van de fundamentele mensenrechten is. Roj TV is het enige medium waarmee het Koerdisch wordt onderwezen.

Roj TV zendt niet alleen in het Koerdisch uit , maar ook in andere talen die door de volkeren wordt gesproken  met wie Koerden samenleven. Deze talen zijn: Turks, Arabisch, Perzisch en Assyrisch. U keurt door Roj TV te verbieden het beleid van deze landen goed. U moedigt hiermee deze landen aan om door te gaan met hun huidige politiek, terwijl de EU meer druk moet uitoefenen om de Koerdische problematiek op een vreedzame manier op te lossen.

Wij hebben in het Midden Oosten meer dan ooit de behoefte aan broederschap tussen volkeren. Roj TV speelt hierin een belangrijke rol door haar programma’s in diverse talen. Ik verwacht dat u in het Midden Oosten de politieke krachten steunt die vrede willen stichten, maar niet de staten die oorloog willen voeren tegen Koerden.

Ik verzoek u hierbij uw verbod op ROJ TV in te trekken, zoals het een democratische staat betaamt.

11e Mazlum Dogan Sport Festival
Zaterdag 12 juli 2008
Stadion Koln Sud
Keulen
Toegang: 10 Euro
Ook vanuit Nederland gaan er bussen. Neem contact op met de plaatselijke Kurdische vereniging, of bel Fed Kom op dinsdag of donderdag; 020-6141816
Leven Kurdische hongerstaker in gevaar
27 juni 2008

De Koerdische asielzoeker Mehmet Yazici is sinds 15 mei j.l. in hongerstaking. Hij zit sinds 31 maart in vreemdelingenbewaring, aanvankelijk op de bajesboot Bibby Kalmar in Dordrecht. Sinds enige dagen is hij overgeplaatst naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, nadat hij bewusteloos in zijn cel op de bajesboot werd aangetroffen.

Brief van Mehmet:

Mijn naam is Mehmet Yazici. Ik ben geboren 1-1-1973 in (…) in Turkije.

Wegens onderdrukking door de Turkse regering ben ik gevlucht naar Nederland, maar Nederland heeft me op 13-7-2005 in de gevangenis gestopt.

Vervolgens hebben ze me op 21-2-2006 vrijgelaten en naar een azc gebracht.

Daarna, op 31-3-2008, hebben ze me weer in de gevangenis gestopt.

Nederland wil me naar Turkije terugsturen.

Omdat ik niet veilig in Turkije zal kunnen leven, wil ik niet teruggaan.

Daarom ben ik sinds 15-5-2008 in hongerstaking.

Ik ga liever dood dan dat ik teruggestuurd word.

De situatie op de bajesboot is heel erg en het is hier onleefbaar.

Dat is wat ik wilde zeggen.

Mehmet Yazici
Hongerstaken is een serieuze zaak:

In het buitenland zijn wel gevallen bekend van hongerstakers die hun actie niet overleefden.
In de literatuur wordt een periode van 42 tot 79 dagen beschreven vóór de dood intreedt.

Gemiddeld verliest een hongerstaker ongeveer tien kilo per maand. Door veel water, thee of vruchtensap te drinken kan een hongerstaker lange tijd in redelijke conditie blijven. De eerste week levert meestal weinig problemen op. De weken daarna kenmerken zich door hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn en vermoeidheid. Na de eerste maand voelt de hongerstaker zich echt ziek. Zijn zicht en gehoor nemen af, hij kan psychisch labiel worden.

De terminale fase kenmerkt zich door stemmingswisselingen en verwardheid. De hongerstaker raakt in een coma en kan snel daarna overlijden. Tijd om te onderhandelen of belangrijke beslissingen te nemen of te herzien is er niet meer.

Mehmet is nog steeds vastbesloten door te gaan met zijn hongerstaking. Liever dood dan terug naar Turkije.

Betuig je solidariteit, steun Mehmet Yazici met een kaartje! Hij spreekt en leest alleen Koerdisch en Turks. Maar een kaartje met een beetje tekst of een tekening is natuurlijk ook goed.

Mehmet Yazici
Penitentiair Ziekenhuis (Scheveningen Oost)
Postbus 87810
2508 DE DEN HAAG

  http://www.vrijheidvanbeweging.nl/hongerstaking/hongerstaking_3.html  
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

VROUWEN STRIJD
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
“Bijna 1000 Zeden en Eremoorden in 5 jaar”
Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de mensenrechtencommissie van het bureau van de Turkse minister- president zijn in de laatste 5 jaar 948 mensen in Turkije slachtoffer geworden van zeden en eremoorden. De recente veranderingen in de wet hebben er niet toe geleid dat het aantal slachtoffers is verminderd. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste van de moorden in Istanbul zijn gepleegd. Ook hoog op de lijst staan Ankara, Izmir, Amed, Bursa, Antalya, Aydin, Kayseri, Samsun en Sarkaya
Bron: Ozgur Politika 21.06-2008, ISKU
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ALGEMEEN
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

“Kernwapens in Nederland liggen niet veilig”

20-06-2008 21:33
WASHINGTON (ANP)  De opslagplaats voor Amerikaanse kernwapens in  Nederland voldoet niet aan de veiligheidseisen van de Verenigde  Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht, waar  Time Magazine de hand op heeft weten te leggen.
De kernbommen liggen naar verluidt op de luchtmachtbasis Volkel. De Brabantse basis is overigens niet de enige opslagplaats die in gebreke blijft. Ook de bewaking op bases in België, Duitsland en Italië is ondermaats. Er is een tekort aan goed geschoold personeel en veiligheidssystemen en hekken moeten dringend gerepareerd worden.
De Amerikaanse luchtmacht bezocht de bases in Europa na een aantal bijna ongelukken in de VS. De waarnemers concludeerden dat „de meeste  locaties significant meer middelen nodig hebben om aan de eisen van  het ministerie van Defensie te voldoen”. De luchtmacht adviseerde de  wapens te „consolideren”.
Analisten denken dat daarmee bedoeld wordt dat de VS eigen opslagplaatsen in Europa wil creëren om daar de bommen op te slaan. Dit is echter in strijd met de huidige gang van zaken, waarbij de VS  de eigenaar is van de bommen, maar de last deelt met NAVO landen die de wapens opslaan. De VS bewaren ongeveer 350 kernbommen in Europa, in zes NAVOlanden.  Bewaking gebeurt deels door Amerikaans personeel, deels door  veiligheidsdiensten van het gastland.
Van Velzen, wapenspecialist van de SP in de Tweede Kamer, zei vrijdag  Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. „Het kabinet moet  onmiddellijk veiligheidsmaatregelen treffen op de militaire basis Volkel”, zei ze in het KRO programma Dingen Die Gebeuren.
Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft nooit bevestigd dat de wapens in Volkel liggen opgeslagen. Volgens Van Velzen leidt deze geheimzinnigheid tot „onverantwoorde riscio’s” en „moet het kabinet de Tweede Kamer over dit verontrustende Amerikaanse onderzoek informeren  en maatregelen nemen”.
De link naar het artikel in Time Magazine is hier:
Bron: de Vredeslijst 20-06-2008
Ingezonden
Mooie site Che
Che Guevara zou vorig weekend, zaterdag 14 juni, 80 jaar zijn geworden. In zijn geboortestad Rosario werd een bronzen standbeeld van hem onthuld, ook in heel wat andere Latijns-Amerikaanse steden kwamen mensen op straat om zijn verjaardag te herdenken.
Als eerbetoon aan werelds’ grootste revolutionair is er onlangs een enorm mooie site ontwikkeld, met beeldmateriaal, getuigenissen van bekende Latijns- Amerikanen, en enkele orginele posters zoals deze hieronder.
www.che80.co.cu  

Neem vast en zeker eens een kijkje !

Groetjes,
Isabelle
ICS secretariaat

Bron: de Waarheid.nu 16-06-2008-
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KURDISTAN/TURKIJE IN DE NEDERLANDSE PERS
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nieuwe Turkse krant heeft lef

donderdag 12 juni 2008

Een krant die geen blad voor de mond neemt – zelfs niet als het gaat om het almachtige leger – is nieuw in Turkije. De door de bekende schrijver Ahmet Altan opgerichte krant Taraf heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Consequentie is wel dat journalisten en hoofdredacteur van het nieuwe ‘fenomeen’ zich om de haverklap bij de politie moeten melden.

De tol voor het doorbreken van taboes en voor het opkomen voor democratie kan hoog zijn in Turkije. Vorig jaar nog werd de Turks- Armeense journalist Hrant Dink werd vermoord. Het land kent bovendien een lange lijst van politieke moorden die voor de moord op Dink plaatsvonden. Maar Ahmet Altan en zijn collega’s hebben Taraf juist kort na de moord op Dink op de markt gebracht. Om vanaf de allereerste dag van publicatie tegen de gevestigde orde te schoppen.

De nieuwe, kleine krant doet wat de rest van de media nalaat in het land. Iedereen beweert wel voor democratie te zijn, maar een confrontatie met de krachten die de ontwikkeling van een volwaardige democratie tegenhouden durft niemand aan te gaan. Omdat Taraf sinds de eerste dag van het verschijnen vele kolommen wijdt aan generaals die ingrijpen in de politiek, coup-plannen maken, achter de schermen de baas zijn, is de krant een unicum te noemen.

Het was ook Taraf die uitvoerig over de ‘bende van de veiligheidsmensen’ berichtte die waarschijnlijk achter de moord van Hrant Dink en zendingswerkers in het oosten zitten. Een van de journalisten bij de krant die geheime documenten publiceerde over de werkzaamheden van deze bende moest zich bij de politie verantwoorden en heeft een nacht op het politiebureau doorgebracht.

Ook de hoofdredacteur en zijn adjunct moesten een tijd geleden naar de politie. Volgens de openbaar aanklager hadden ze zich bezondigd aan het aanprijzen van een misdrijf. Het ging om een verklaring van de transseksuele diva Bulent Ersoy. Deze zangeres heeft op de Turkse televisie gezegd dat, mits zij een zoon had gehad, zij hem niet in militaire dienst zou laten gaan. Terwijl heel Turkije over Bulent Ersoy heen viel, nam Taraf het als enige krant op voor de diva. Het proces tegen hen loopt nog steeds.

Inmiddels wordt het schrijverskader van de krant met bekende namen gesterkt. Steeds meer dissidente schrijvers gaan bij hun eigen kranten weg om columns te schrijven voor Taraf. Hoewel de nieuwe krant een kleine oplage heeft en de columnisten veel minder verdienen dan bij de grotere kranten wist de krant zich te versterken met grote namen als Etyen Mahcupyan (opvolger van Hrant Dink bij Agos) en Murat Belge (was columnist voor de krant Radikal).

De overstap van Murat Belge, een gevestigde naam binnen de schrijverswereld, zorgde voor de meeste opschudding. Belge zei in een interview over zijn besluit: ‘Ik had er genoeg van om bij een krant te werken waar ook extreemrechtse schrijvers columns schreven. Ik begon ongelukkig aan de dag omdat in mijn krant columnisten het opnamen voor coup-plegende generaals. De pers hoort partij te kiezen voor democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Gelukkig doet mijn nieuwe krant dat.’

Auteur: Erdal Balci  

Bron: http://www.dejournalist.nl/nieuws/bericht/turkse-krant-taraf-doet- stof-opwaaien/ 
"Gooi Turkije uit EK en ook uit Europa"

Filip Dewinter heeft in Munchen het achterste van zijn tong laten zien. En niet alleen over voetbal. Hij wil Turkije uit het EK en ook uit de Europese Unie, want de Turkse vlaggen "ergeren" hem. Op een congres in Duitsland trok hij hard van leer. “De massale aanwezigheid van Turkse vlaggen in onze Europese steden heeft mij geërgerd en geschokt", aldus Dewinter in zijn polemische stijl. De kopman van het Vlaams Belang sprak in Munchen als gast op een congres van de de Duitse rechts-conservatieve Republikaner partij.

Dewinter bespeelde zijn publiek: “Kiezen de Europeanen voor een Europees Europa of voor een geïslamiseerd Eurabia?” Daarbij vraagt hij zich af wat de Turkse ploeg op het EK voetbal komt doen? “De overwinning van de Duitse ploeg woensdag aanstaande tijdens de halve finale van het EK voetbal zou een symbolische overwinning voor Europa zijn.”

"Turkije kolonisator"

"Turkije wil niet alleen lid worden van de EU, maar wil Europa koloniseren. Laten we Turkije daarom niet alleen uit het EK, maar ook uit Europa gooien”, maakte Dewinter zijn boodschap duidelijk.
Bron: Gazet van Antwerpen (B) 23-06-2008
Er komt een vierde proces-Erdal

Het Hof van Cassatie heeft beslist dat er een vierde proces-Erdal moet komen in Brussel, omdat het Antwerpse Hof fouten heeft gemaakt toen het een aantal DHKP-C-leden vrijsprak.

Zeven beklaagden, onder wie de ontsnapte Fehriye Erdal, werden beschuldigd lid te zijn van de extreemlinkse Turkse terreurgroep DHKP-C. Het Antwerpse hof vond dat de zeven geen terreurgroep vormden, maar ook geen criminele organisatie waren en zelfs geen bende! Antwerpen vond dat niet bewezen was dat de zeven beklaagden betrokken waren bij enige aanslag of bij de voorbereiding of de planning daarvan in Turkije, in het buitenland of in België.

Verkeerde interpretatie

Het Hof van Cassatie meent nu dat het Antwerpse Hof van Beroep de wet verkeerd heeft geïnterpreteerd. Om veroordeeld te worden voor lidmaatschap van een bende, een criminele organisatie of een terreurgroep, is het helemaal niet nodig dat je zelf aanslagen hebt gepleegd of daaraan hebt meegewerkt. Het volstaat dat je lid van de bende (criminele organisatie of terreurgroep) wilde zijn en wist wat die groep deed.

Opkikker

Cassatie stelt uitdrukkelijk dat het Antwerpse hof bij zijn beoordeling rekening had moeten houden met de misdaden van DHKP-C in het buitenland. Het Antwerpse Hof wilde dat niet doen. Het arrest is een ernstige opkikker voor het federaal parket, want vele terrorismedossiers zouden tot vrijspraken moeten leiden als Antwerpen door Cassatie was gevolgd.

JDW

Een uitvoerige analyse van het Antwerpse arrest vind je op de expertensite van John de Wit.

Bron: Gazet van Antwerpen (B) 24-06-2008

Frankrijk minder fel tegen EU-toetreding Turkije

PARIJS (ANP/AFP) – De Franse Senaat heeft maandag een streep gehaald door een voorgestelde wetsbepaling die vooral beoogde Turks lidmaatschap van de EU moeilijker te maken. De maatregel bepaalde dat Frankrijk via een referendum moet instemmen, telkens wanneer een land lid wordt van de Europese Unie dat een bevolking heeft die in aantal groter is dan vijf procent van het totaal van de unie.

De Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, stemde vorige maand voor deze voorwaarde, waarbij de afgevaardigden het 70 miljoen inwoners tellende Turkije in gedachten hadden. Maar de Senaat noemde het „discriminerend jegens een bondgenoot en een bevriende natie". Van de 304 senatoren die stemden, waren slechts zeven communisten voor en de rest wees dit voorstel af.

Een parlementaire commissie Buitenlandse Zaken en Defensie had het sterk afgeraden door te waarschuwen dat dit waarschijnlijk leidt tot ernstige schade aan de diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Turkije.

Frankrijk heeft ingestemd met het begin van de onderhandelingen waarmee Turkije uiteindelijk kan toetreden tot de EU. De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy is daar geen voorstander van. Hij heeft liever „een gepriviligeerd partnerschap". Maar Turkije wil een volwaardig lid van de EU worden. De Fransen zouden tot ergernis van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken „een discriminerende benadering jegens Turkije in de grondwet verankeren, terwijl de toetredingsonderhandelingen al met Franse instemming zijn begonnen.

Het voorstel was onderdeel van een pakket ingrijpende wetswijzigingen dat in juli moet worden voorgelegd aan het parlement.

Bron: Reformatorisch Dagblad  24-06-2008

SGP: Turkije komt beloften inzake genocide niet na

Redactie politiek

DEN HAAG – Turkije lijkt zijn belofte inzake publicatievrijheid over de Armeense genocide niet na te komen. Een Turkse uitgever is onlangs veroordeeld voor de publicatie van een boek over de volkerenmoord.

SGP-Kamerlid Van der Staaij heeft gisteren Kamervragen gesteld aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over de kwestie. De vragen zijn mede ondertekend door ChristenUnie, VVD en CDA.

In zijn vragen wijst het SGP-Kamerlid erop dat Turkije onlangs onder druk van de EU het Wetboek van Strafrecht heeft aangepast, waardoor Turken zich wel mogen uitlaten over de Armeense genocide.

Die aanpassing blijkt „slechts cosmetisch” te zijn, constateert Van der Staaij. „De Turken komen hun beloften niet na.” Als dat inderdaad zo is, moet dat consequenties hebben voor de lopende toetredingsonderhandelingen die Turkije voert met de EU, vindt hij.

Bron: Reformatorisch Dagblad  20-06-2008

Berichten uit Noord-Irak  (Zuid Kurdistan)

door Judit Neurink

Het Koerdische voorjaar is ongemerkt overgegaan in zomer, met temperaturen die vrijwel dagelijks rond of zelf ver boven de dertig graden liggen. Terwijl de Koerdische hoofdstad Irbil iedere dag vanaf zeven uur ’s avonds tot zeven uur de volgende dag (overheids)stroom heeft, moet Suleymania het meestal doen met een paar uur per dag. De stad zindert in de hitte. Kamers worden heet, te heet om in te slapen. En de buurtgenerator biedt te weinig amperes om een airco op te laten draaien.

Het verschil tussen de steden is opvallend; het een is de hoofdstad van de KDP van de Koerdische president Barzani die gezworen heeft er het Dubai van Irak van te maken, mijn eigen Suleymania is van de PUK van de Iraakse president Talabani. Hoewel die laatste het verder heeft geschopt dan zijn concurrent en voormalige vijand Barzani, doet de PUK het slechter als het gaat om zorgen voor de burger.

En dat steekt als je thuiskomt na een drukke, hete dag, en de watertanks zijn weer eens leeg dankzij de schoonmaakwoede van de schoonmaakster, die ondanks al je waarschuwingen het stoepje blijft schoonspuiten. Waarom komt in Suleymania niet gewoon de hele tijd water uit de kraan, zoals in Irbil? Waarom gebeurt dat maar drie keer per week, en moet ik nu al weer voor de derde keer een auto vol drinkwater laten komen om de tanks tussentijds voor 35.000 dinar (zo’n 17 euro) te vullen?

En waarom heeft Suleymania meestal ’s nachts geen stroom? Waarom kreeg Irbil wel een nieuwe elektriciteitscentrale, en Suleymania niet? Het heeft toch echt met macht te maken; die van KDP-leider Barzani die de Koerdische regio leidt, vanuit Irbil, en niet vanuit Suleymania. Het is de oude concurrentie tussen de twee grote partijen die nog steeds speelt.

Vanwege het stroomtekort zoeken de Suleymaniers ’s avonds verkoeling buiten. Hele gezinnen zitten hele avonden op hun grote balkons. Mannen zitten in groepjes voor hun huizen te praten of ze gaan naar de bergen om te kletsen en te drinken onder de sterrenhemel, en wellicht ook een vuurtje te maken om een spies met vlees te roosteren. De picknick op de vrijdag heeft zich ook naar een later tijdstip verplaatst, na de ergste hitte van de dag.

Dat is ook het tijdstip voor de bruiloftsfeesten, die nu buiten worden gehouden. Daarvoor rijden vrachtwagens af en aan met gekleurde plastic stoeltjes, en dan wordt er op een prettige plek in de schaduw van wat bomen feestgevierd. Met Koerdische muziek en groepsdansen, en vrouwen in lange, kleurige Koerdische gewaden.

Het meest opvallend van de zomer vind ik de gewoonte om buiten te slapen. Op veel erven en balkons zie je metalen bedbodems staan, en zelfs buiten de controleposten van leger en veiligheidsdienst op de Koerdische wegen. Ook op het balkon naast het mijne. Vaak hoor ik er ’s avonds heel laat nog stemmen. Dikwijls wordt daar geslapen. En zo bijzonder is dat niet: ook mijn programmamanager vertelt me dat hij en zijn vrouw buiten slapen, vanwege het feit dat het binnen veel te warm is.

Buiten slapen; ik ken de verhalen uit Bagdad. Veel mensen die uit de Iraakse hoofdstad komen spreken er met weemoed over. Want toen na de invasie van 2003 het geweld toenam en de Amerikanen met hun helikopters laag over de stad patrouilleerden, kwam er weinig meer van buiten slapen. Nog iets later werd het zelfs te gevaarlijk; die patrouilles gingen mensen op daken als iets verdachts zien. Ik ken bovendien verhalen van verdwaalde kogels die op daken terechtkwamen en de daar slapende burgers verwondden.

Toen ik vanochtend heel vroeg op pad ging om een reportage te maken voor de krant, zag ik vanaf het dak mijn buren buiten slapen. Het blijft een beetje vreemd, want slapen is toch wel heel prive ook; ik voelde me dan ook een beetje een voyeur toen ik deze foto maakte.

Bron: Trouw 14-06-2008

Oorverdovend stil na de wedstrijd

Door ROB MIDAVAINE
UTRECHT – Oorverdovend stil bleef het woensdagavond op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Direct na de door de Turken verloren halve finale tegen de Duitsers dropen de meeste Turkse voetbalfans teleurgesteld af. Geen luid toeterende auto’s deze keer, zoals na de eerder door de Turken gewonnen wedstrijden. Alleen een aantal jongens op scooters bleef nog wat heen en weer rijden. Hun toeterjes klonken haast een beetje sneu.

De politie was, onder meer met agenten te paard, nadrukkelijk aanwezig op de Straatweg, het epicentrum van de Turkse voetbalcult

F
E
E
D

B
A
C
K