Een brede samenwerking van Vlaamse cultuurfondsen, literaire organisaties, zelforganisaties en cultuurhuizen biedt een hopelijk talrijk publiek dit jaar alweer een smaakvol parcours van literaire ontdekking en muzikale pareltjes: INTERLITRATOUR.
Stel vast dat helden in één land, monsters zijn in een ander, vergelijk de waardering en eer die helden toekomt in de vele literaire tradities uit de wereld, en die toch allemaal vertegenwoordigd zijn in dit kleine Brussel.
Interlitratour is een smaakvolle cocktail van voordrachten, gesprekken, bloemlezingen, presentaties, wandelingen, theater en concerten. En met uiteraard ook een aanbod voor de kinderen.
De vele literaturen in deze wereld zijn op zich al een culturele schatkist van onschatbare waarde. De literaire kruisbestuiving in smeltkroes Brussel verrijkt deze schatkist met schitterende edelsteentjes.

Het Koerdisch Instituut vzw neemt deel aan Interlitratour 2010 met het muziekprogramma in de Beursschouwburg van 18u30 tot 19u15:

Ozan Semdin en N’Faly Kouyaté, heldhaftig samenspel.

Ozan Semdin, een Koerd geboren in 1955 in Zuidoost-Turkije, leeft al sinds 1988 in ballingschap in Europa en zingt al meer dan dertig jaar traditionele Koerdische muziek. Als dêngbêj, vergelijkbaar met de historische entertainers en epische dichters van andere culturen zoals de barden, zal hij de heldendaden van Koerdische krijgers bezingen. Traditioneel zingen de dêngbêj ook over de tragedies en verrukkingen van gewonnen en verloren liefdes, over de avonturen van zwervers en over de veldslagen tussen de grote Koerdische stammen.

N’Faly Kouyaté uit Guinée wordt wel eens de ‘Jimi Hendrix van de Kora’.  Hij houdt van diversiteit op muzikaal en cultureel vlak, zoals mag bewezen worden door zijn groep Dunyakan. Deze muzikant wordt wel eens als één van de grootste artiesten van Westelijk Afrika beschouwd. Hij speelde zowel bij de opening van de Olympische Spelen in Athene als bij de overhandiging van de Nobelprijs aan Nelson Mandela.  Deze ‘behouder van de Guinese cultuur’ is ook lid van Peter Gabriels ‘Afro Celt Sound System’

Op uitnodiging van Interlitratour spelen Ozan Semdin en N’Faly Kouyaté ook samen. Een wereldprimeur!!

Van 18u30 tot 19u15, Beursschouwburg, Rue A.Ortstraat 20, 1000 B

Volledig programma zie: www.interlitratour.be

Interlitratour wordt GRATIS aangeboden op zondag 28 november 2010, vanaf 11u. Diverse locaties in de Brusselse Vijfhoek:  Belgisch-Roemeens cultuurhuis Arthis, Beursschouwburg, Goudblommeke in Papier, Martelarenplein,  Passa Porta, VOEM…
Voor de kinderen is er een aangepast programma in het huis van de literatuur ‘Le Wolf’.

Interlitratour is een initiatief van: a.vermeylenkring, www.arthis.org, www.beschrijf.be,  www.beursschouwburg.be, www.deburen.eu,  www.davidsfonds.be ,www.fzovl.be, www.hetgoudblommekeinpapier.be, www.internationaalcomite.be,  www.kurdishinstitute.be, www.lafleurenpapierdore.be,  www.lewolf.be, www.maisonrusse.magusine.net, www.masereelfonds.be, www.voem-vzw.be www.willemsfonds.be  
 

F
E
E
D

B
A
C
K