vian dhakil

Sinds radicalen van de terreurgroep IS (Islamitische Staat) de stad Sinjar in Noord-Irak hebben ingenomen, zijn meer dan 30.000 Yezidi-families op de vlucht. IS executeerde 500 jonge mannen omdat ze zich niet tot de islam wilden bekeren. Iraaks parlementslid Vian Dakhil is de enige die de Yezidi vertegenwoordigt in het parlement. Zij doet een erg emotionele en hartverscheurende smeekbede aan de premier Nuri Al-Maliki.

“Wij worden afgeslacht in de naam van ‘er is geen God buiten Allah’. Tot nu toe zijn al 500 Yezidi afgeslacht. Onze vrouwen worden als slaven verkocht op de slavenmarkt, onze jongens worden uitgemoord. Meneer de president, ik smeek u, mijn broeders, er is nu een genocide aan de gang op de Yezidi-gemeenschap. Ik smeek u meneer de president, mijn volk wordt afgeslacht, net zoals alle Irakezen worden uitgemoord. Net zoals de sjiieten, de soennieten, de christenen, de TurkmeenseĀ  en Shabak (ethnische minderheid nvdr) gemeenschap. En vandaag is het de beurt aan de Yezidi. Broeders, ver van alle politieke geschillen. Wij willen menselijke solidariteit. Ik spreek hier in naam van de menselijkheid. Red ons! Red ons!”

“Sinds 48 uur zijn 30.000 families belegerd in het Sinjar-gebergte zonder water of voedsel. Ze zijn aan het sterven. 70 baby’s zijn al van dorst en verstikking gestorven, 50 oude mensen van de verslechterde toestand. Onze vrouwen worden verkocht op de slavenmarkt. Meneer de president, wij vragen het Iraakse parlement voor onmiddellijke interventie om deze genocide te stoppen. In het verleden waren al 72 genocideaanvallen op onze gemeenschap en nu in de 21e eeuw wordt het herhaald. Wij worden afgeslacht, wij worden uitgeroeid, een hele religie wordt van de aarde geveegd. Broeders, ik smeek jullie in de naam van de menselijkheid. Red ons!”

Het Yezidi-volk behoort tot een weinig bekende religieuze minderheid. De Koerdischtalige Yezidi worden door islamisten beschouwd als afvalligen of zelfs ‘duivelsaanbidders’. Het geloof dat zij aanhangen, is een mix van christelijke, islamitische, zoroastrische en andere elementen. IS-strijders zouden al twee heiligdommen van de Yezidi in Sinjar hebben vernietigd.

F
E
E
D

B
A
C
K