Parlementsvoorzitter Adnan al-Mufti liet weten dat de president van Iraaks Koerdistan, Massud Barzani, een nieuwe datum moet vastleggen in overleg met het parlement.

Geloofwaardigheid in gedrang
Op 6 juli deelde de Iraakse kiescommissie mee dat ze geen referendum kon organiseren op dezelfde dag als de provinciale, presidents- en parlementsverkiezingen, die allen op 25 juli plaatsvinden in Koerdistan. Volgens de kiescommissie zou de geloofwaardigheid daardoor in het gedrang komen. Ze stelde opschorting tot augustus voor, wat het Koerdisch parlement geweigerd heeft.

Aanhechting Kirkoek en enkele steden
Op 24 juni keurde het Koerdische parlement de toekomstige Koerdische grondwet goed. Daarin wordt de aanhechting voorzien van de provincie Kirkoek en enkele steden en dorpen in de regio’s Ninive en Diyala, wat meteen leidde tot woede bij de Arabische en Turkse gemeenschappen in Irak.

In Kirkoek heeft de Turkse gemeenschap zelfs gevraagd aan de regering of ze zich mag bewapenen om zich te verdedigen. (afp/ka)

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/927540/2009/07/13/Irak-stelt-referendum-over-Koerdische-grondwet-voor-onbepaalde-tijd-uit.dhtml

F
E
E
D

B
A
C
K