Een IS-aanhanger in Irak - juni 2014. ©REUTERS

Een IS-aanhanger in Irak – juni 2014. ©REUTERS

Een IS-aanhanger in Irak – juni 2014. ©REUTERS

Dit artikel verscheen op 22 december 2015 op de website van De Morgen.

De jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft dit jaar systematisch terrein verloren in Syrië en Irak. Het territorium dat door IS gecontroleerd wordt, is nu 14 procent kleiner dan eind 2014, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Londense defensie-analysebureau IHS Jane’s.

De instelling heeft zich voor zijn studie gebaseerd op sociale media en op bronnen die aanwezig zijn in Syrië en Irak. IHS concludeert daaruit dat het door IS gecontroleerde grondgebied vandaag nog 78.000 km² bedraagt, 12.800 km² minder dan op 1 januari 2015.

Vooral het verlies in de regio Tal Abyad, aan de grens tussen Syrië en Turkije, wordt als belangrijk beschouwd. Die grensovergang vormde een van de voornaamste smokkelroutes van IS. “We hebben duidelijk negatieve financiële gevolgen voor IS waargenomen na het verlies van de controle over de grens van Tal Abyad”, zegt Columb Strack, een van de analisten van IHS.

Ten voordele van Syrische Koerden
Ook in Irak werden belangrijke verliezen geleden. Daar werden onder meer de stad Tikrit en de olieraffinaderij van Baiji uit handen gegeven.

Toch slaagde IS er in 2015 ook in om hier en daar wat grondgebied in te pikken. Vooral de verovering van de historische stad Palmyra springt daarbij in het oog.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de verliezen van IS vooral ten goede kwamen van de Syrische Koerden. Zij hebben hun grondgebied dit jaar sterk kunnen uitbreiden (+186 procent), tot 15.800 km².

F
E
E
D

B
A
C
K