De islamitische terreurorganisatie ISIS houdt al meer dan een maand 133 Koerdische jongens gegijzeld. ISIS-rebellen onderschepten een schoolbus vol Koerdische jongens die op de terugweg waren van de Syrische stad Aleppo nadat ze er hun eindexamen aflegden.

Op 29 mei ontvoerde de islamitsche terreurorganisatie ISIS (Islamtische Staat in Irak en Levant) 153 Koerdische kinderen tussen 13 en 14 jaar oud. De kinderen hadden net hun staatsexamen afgelegd in Aleppo toen ze door ISIS werden onderschept. Vijf jongens konden later ontsnappen en 15 anderen werden op 28 juni vrijgelaten in ruil voor drie ISIS-leden, die werden vastgehouden door Koerden.

“We kregen lessen over de Sharia en de jihadistische leer werd ons opgedrongen”, vertelt Mohammed een van de ontsnapte jongens aan CNN. Daarnaast werden de jongens gedwongen om naar gruwelijke video’s van executies en bomaanslagen te kijken. “Dit is de jihad in Gods naam”, kreeg Mohammed te horen terwijl hij een Kalasjnikov tegen zijn slaap voelde.

Alleen jongens

“In de bus waren we nog aan het vieren dat onze examens achter de rug waren. We waren enthousiast en keken ernaar uit om terug te keren naar onze familie. Maar plots werden we tegengehouden. We wisten niet waarom ze net ons meenamen, we waren zo bang”, aldus de jongen.

ISIS-rebellen hielden de bussen met leerlingen tegen en gingen aan boord. “Hoe is het mogelijk dat jongens en meisjes samenzitten”, klonk het. Waarop ze het bevel gaven om de jongens van de meisjes te scheiden. De meisjes mochten verder rijden, de jongens werden meegenomen voor de ‘Islamitische leer.’

Brainwashen

Een andere ontsnapte jongen liet aan The Guardian weten dat ISIS er niet voor terugdeinst kinderen te slaan als ze zich misdragen.

De mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW) is erg bezorgd over de situatie en sprak met enkele vaders van ontvoerde kinderen. Een vader zegt dat zijn zoon hem al opbelde en het relatief goed stelt. De andere vader slaagde er nog niet in contact op te nemen met zijn zoon. “Ik maak me erg zorgen”, klinkt het.

“Ze proberen onze kinderen te brainwashen”, vertelt een andere vader aan CNN.

“Deze kinderen hebben niets te maken met de politieke crisis in het land. Zij wilden zoals kinderen overal ter wereld hun examens afleggen. Ze zijn onschuldig.”

De Syrische oppositie wijst met beschuldigende vinger in de richting van het Syrische regime. “De overheid weigerde om examens te organiseren in het Koerdische Ayn al-Arab, daardoor werden zo’n 1.500 leerlingen gedwongen om af te reizen naar de buitenwijken van Aleppo, met de droevige ontvoering tot gevolg.”

Misdaden in Irak én Syrië

Intussen vinden er onderhandelingen plaats tussen het Syrische regime en ISIS om de jongens vrij te laten. 15 jongens werden al vrijgelaten in ruil voor enkele ISIS-leden. “De ontvoering van deze kinderen duwt ons opnieuw met de neus op de feiten. De misdaden van ISIS beperken zich niet tot Irak”, aldus Fred Abrahams van HRW.

In Noord-Syrië hebben de Koerden het gebied Rojava in handen. Het grenst in het zuiden aan het territorium beheerst door ISIS. ISIS is in een gewelddadige strijd verwikkelt met de Koerdische militie YPG.

verschenen op Knack.be

F
E
E
D

B
A
C
K