Donderdag 30 maart 2023 werd een delegatie van jonge Yezidi-vrouwen ontvangen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In het bijzonder door de federale parlementsleden Koen Metsu en Georges Dallemagne omdat zij aan de basis liggen van de gestemde resolutie – die de gruwelijke misdaden gepleegd door Islamitische Staat tegen de Yezidi-bevolking – erkent als een genocide.
De zes aanwezige jonge Yezidi-vrouwen waren in 2014 doorgaans nog kinderen. Ze werden weggerukt van hun familie of zagen hoe IS hun familieleden genadeloos afslachtte. Ze werden geslagen, gemarteld en seksueel misbruikt. Daarom was het bijzonder aandoenlijk om te zien welke moed ze vandaag tonen.
Eén van de meisjes verwoordde het als volgt: “De wonde zal helen, maar het litteken blijft voor altijd”.
Aanleiding voor het bezoek is de film “Daughters of the sun” van de Koerdische regisseur Rêber Dosky. Deze bijzonder beklijvende film gaat over deze meisjes, maar is een waar meesterwerk. Een absolute aanrader. Hierbij een voorsmaakje: Filmtrailer
Zie ook het korte verslag op het FB-kanaal van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Op 15 juli 2021 heeft de Kamer een resolutie aangenomen waarin de genocide op de Yezidi’s wordt erkend en veroordeeld. De Yezidi’s zijn een Koerdisch sprekende minderheid die te lijden heeft onder het geweld van de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak.
F
E
E
D

B
A
C
K