Na vijf maanden van hevige gevechten hebben de Koerdische strijders dan toch de terroristen van Islamitische Staat (IS) verjaagd uit de Syrisch-Turkse grensstad Kobane. Dat is een belangrijke nederlaag voor IS.

 

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is de stad Kobane nu opnieuw volledig in handen van de Syrisch-Koerdische militie YPG en Iraaks-Koerdische troepen. De rebellen van IS zouden verjaagd zijn tot buiten de stad.

Sinds september werd Kobane (Ayn al-Arab) belegerd door de opmars van de extremistische moslimterreurgroep IS. Meer dan 200.000 burgers zijn over de grens met Turkije gevlucht en lange tijd zag het er naar uit dat Kobane in handen van IS zou vallen.

Voor IS was Kobane zowel strategisch als psychologisch erg belangrijk. Door de stad in te nemen, hoopte IS de Koerdische gebieden in het noorden van Syrië van elkaar te isoleren. Inzake propaganda had IS de stad al herdoopt tot Ayn al-Islam (Arabisch: “bron van de islam”).

Tegen de verwachtingen in hielden de Syrisch-Koerdische strijders van de militie YPG echter stand in Kobane. De strijd leidde ook tot het uitbreiden van Amerikaanse en Arabische luchtaanvallen op IS vanuit Irak naar het front in Syrië. Eind vorige maand liet Turkije ook de doortocht toe van Iraaks-Koerdische troepen om de volksgenoten in Kobane gewapend bij te staan. Dat heeft blijkbaar de balans doen omkeren.

Klap voor IS

De slag om Kobane is een flinke opdoffer voor IS. Dat heeft veel strijders en buitgemaakt militair materieel dat vanuit Irak kwam, verloren tijdens de gevechten en bombardementen.

In de propaganda van IS werden de successen van de groep ook altijd toegeschreven aan de wil van Allah, maar meer recent heeft de groep het moeilijk om een aantal nederlagen te verklaren.

Nu heeft IS nog altijd grote delen van Noord- en Oost-Syrië in handen, maar ook in Irak heeft de beweging de voorbije weken nederlagen geleden. Zo hebben Iraaks-Koerdische troepen duizenden jezidi-vluchtelingen kunnen ontzetten op de berg Sinjar in Noord-Irak. Ook zijn een aantal steden daar door Iraaks-Koerdische troepen heroverd en heeft IS ook gebied verloren tegenover het Iraakse leger ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

 

Verschenen op www.deredactie.be

F
E
E
D

B
A
C
K