peshmerga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Morgen, REMCO ANDERSEN,

Na maanden van stagnatie is er opnieuw beweging in het front tussen de Koerdische peshmergastrijders en de extremisten van Islamitische Staat. Met de hulp van Amerikaanse luchtaanvallen kunnen de Koerden weer terrein heroveren op de Sinjarbergkam.

De kogels vlogen dit weekend weer over de Iraakse bergkam Sinjar. Honderden jezidi’s ontvluchtten opnieuw het gebied nadat Koerdische peshmergastrijders, bijgestaan door intensieve Amerikaanse luchtaanvallen, grote stukken terrein op Islamitische Staat (IS) heroverden.

Ondertussen meldt de Amerikaanse defensiewoordvoerder John Kirby dat gerichte luchtaanvallen op IS-kopstukken de leiding van de organisatie beginnen te verzwakken. De VS plannen ook een enorme wapenlevering aan het Iraakse leger.

De peshmerga’s bereikten gisteren het stadje Sinjar, in de schaduw van de gelijknamige bergkam. Daar vechten zij nu met achtergebleven IS-strijders. Vrijdag bevochten peshmergastrijders al een corridor van hun gebied in noordoostelijk Irak tot aan de bergkam Sinjar. Daar werden de afgelopen twee maanden opnieuw honderden, mogelijk duizenden, jezidi’s belegerd door IS-strijders.

In augustus ontvluchtten al enkele tienduizenden jezidi’s de berg, nadat Koerden vanuit Syrië een ontsnappingsroute veiligstelden naar Syrisch-Koerdisch gebied. IS ziet de jezidi’s, aanhangers van een lokale religie, als duivelaanbidders en dreigde de groep vluchtelingen op de berg uit te moorden.

IS boekte in de afgelopen maanden weer terreinwinst in Syrië, en dreef sommige gevluchte jezidi’s terug de berg op. Met de hulp van tientallen luchtaanvallen door de internationale coalitie tegen IS, zeggen de Koerden het Sinjargebergte nu onder controle te hebben gekregen.

Grootste succes

Het wordt duidelijk dat de Amerikaanse strategie deuken slaat in de plannen en mogelijk ook de moraal van IS

De Koerdische peshmergastrijders spreken van het grootste succes tegen IS sinds de oorlog begon. Zij zeggen dat ze met 8.000 strijders een gebied van 700 vierkante kilometer hebben heroverd, en nu voedselhulp aan achterblijvers op de berg verstrekken. Ook zouden ze zich voorbereiden om IS aan te vallen in haar militaire basis in Tal Afar, een stad met 200.000 inwoners in de buurt van Mosoel. Iraakse troepen vechten sinds zaterdag met IS over het militaire vliegveld nabij Tal Afar.

Het succes is wankel; in het verleden heeft IS aangetoond razendsnel van frontlijnoorlogvoering naar guerrillatactieken te kunnen overgaan. Het is de vraag of de Koerden het gebied vast en stabiel kunnen houden. De Amerikaanse generaal James Terry, die de internationale coalitie tegen IS leidt, sprak bovendien over ‘ongeveer 100’ in plaats van 700 veroverde vierkante kilometers. De strijd om het plaatsje Sinjar zelf is ‘verre van voorbij’, zei een woordvoerder van de peshmerga’s gisteren.

Duidelijk wordt wel dat de Amerikaanse strategie deuken slaat in de plannen en mogelijk ook de moraal van IS. Het Duitse persagentschap DPA meldt op gezag van ooggetuigen dat IS 45 van haar eigen strijders heeft geëxecuteerd, als straf voor het verliezen van de berg Sinjar. De Amerikaanse defensiewoordvoerder zegt dat luchtaanvallen de afgelopen weken ‘meerdere hoge commandanten van IS’ het leven hebben gekost.

Hoewel de strijd in het noorden redelijk gaat, zijn er nog altijd vraagtekens omtrent de effectiviteit van Iraakse troepen tegen IS elders in het land. Vorige week trokken Iraakse militairen en sjiitische milities, die hen bijstaan tegen de radicale soennieten van IS, zich terug uit de stad Baiji. De kogels waren op. In Baiji staat Iraks grootste olieraffinaderij, en de stad was juist een paar weken eerder door Iraakse troepen heroverd op IS. De raffinaderij zelf is wel stevig in handen van Iraakse troepen.

De VS maakten dit weekeinde bekend een enorme partij wapens aan het Iraakse leger te willen verkopen. Met de levering is zo’n 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid. De Irakezen krijgen daarvoor M1A1-tanks, machinegeweren, granaatwerpers, pantservoertuigen en bijbehorende apparatuur. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de bestelling goedgekeurd, de details moeten nog worden uitgewerkt.

Gepubliceerd door De Morgen

 

F
E
E
D

B
A
C
K