Dit artikel verscheen op 18 februari 2016 op de website van De Morgen.

Foto AFP

Foto AFP

De Turkse regering houdt de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije en de Syrische Koerden van de Volksbeschermingseenheden YPG verantwoordelijk voor de bloedige aanslag van gisteravond in Ankara. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De Koerden lieten al weten de verantwoordelijkheid voor de aanslag af te wijzen.

Dertig gewonden zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen, meldt het persagentschap DHA, dat het leger citeert. Nog 31 gewonden worden verzorgd. Zij verkeren niet in levensgevaar.

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu verklaarde vandaag dat een 23-jarige YPG-strijder uit Syrië de aanslag pleegde met steun van de “separatistische terreurorganisatie”. “Deze terroristische aanslag is gepleegd door elementen van de terreurorganisatie (PKK) in Turkije en een militielid van de YPG (de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië)”, aldus Davutoglu.

Vluchteling

De kranten Yeni Safak en Sözcü melden dat de dader Salih Necar heette en onlangs Turkije opnieuw binnenkwam vanuit Syrië als vluchteling. Volgens de kranten is hij geïdentificeerd door de politie dankzij vingerafdrukken die bij zijn aankomst op Turks grondgebied zijn genomen.

Niemand eiste vooralsnog de aanslag op. Veertien verdachten zijn inmiddels opgepakt, zo maakte president Recep Erdogan vandaag bekend, meldt Reuters.

De Turkse luchtmacht voerde gisteravond na de aanslag luchtaanvallen uit op bases van de PKK in Irak, zo bevestigde het Turkse leger vanochtend eerdere berichten in Iraakse media.

PKK: “Weten niet wie dit gedaan heeft”

De verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK neemt geen verantwoordelijkheid voor de aanslag. “We weten niet wie dat gedaan heeft. Het kan vergelding zijn geweest voor de slachtpartijen in Koerdistan”, zei PKK-commandant Cemil Bayik aan het agentschap Firat, dat dicht bij de PKK staat.

Ook de voornaamste Koerdische formatie in Syrië, de Democratische Unie Partij (PYD), ontkent betrokken te zijn. “We ontkennen iedere betrokkenheid in deze aanval”, zei het hoofd van de PYD, Saleh Muslim. “Deze beschuldigingen zijn duidelijk gelinkt aan de poging om in Syrië tussenbeide te komen.”

“Barbaarse misdaad”

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bloedbad veroordeeld. Dat deed het in een schriftelijke verklaring. Volgens het ministerie moeten de mensen achter deze “barbaarse misdaad” voor hun misdaden boeten. Volgens de Russen bevestigt deze aanslag de nood aan eenheid tussen alle landen in de strijd tegen terrorisme. “Wij drukken ons diepste medeleven met de Turkse bevolking uit en we hopen dat de gewonden van de aanslag snel beter zullen zijn”, staat in de verklaring.

F
E
E
D

B
A
C
K