europees parlement kobani 7 okt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 7/10/14 – VRT-nieuws, Rik Arnoudt

Enkele tientallen Koerden zijn het Europees Parlement in Brussel binnengedrongen. Ze voeren actie om meer steun te vragen voor hun belaagde volksgenoten in Syrië, waar de burgerbevolking wordt aangevallen door Islamitische Staat.

De Koerdische gemeenschap in Europa is ongerust over de toestand in het noorden van Syrië, waar Islamitische Staat delen van de stad Kobani heeft ingenomen. “300.000 Koerden, christenen en Arabieren in het kanton Kobani worden bedreigd”, legt actievoerster Sibel Ceylan uit.

“De internationale gemeenschap voert bombardementen uit in Irak, tegen IS, maar in Syrië is er geen enkele interventie”, zegt Ceylan. “De Koerden moeten meer militaire steun krijgen om ons te kunnen verdedigen tegen IS en de bevolking heeft dringend hulp nodig.”

Een 60-tal actievoerders is het Europees Parlement binnengedrongen. “Daarbij is toen ook een deur gesneuveld”, vertelt radiojournaliste Leen De Witte. Vóór het parlementsgebouw stonden er nog eens een 300-tal actievoerders. De actievoerders kregen wat ze wilden”, zegt De Witte.  “Een gesprek met een aantal parlementsleden: Bart Staes (Groen), Mark Demesmaeker (N-VA), maar ook met parlementsvoorzitter Martin Schulz.” Die belooft dat hij zal telefoneren met de NAVO en de VN.

Gisteren hadden honderden Koerden in verschillende Europese steden ook al actiegevoerd. In België was er een actie in de vertrekhal van Brussels Airport.

Overgenomen van deredactie.be

Op het VRT-journaal is ook een verslag te zien van de actie van vandaag.

F
E
E
D

B
A
C
K