demirtas-duif

Na de arrestatie van 11 pro-Koerdische parlementsleden van de Democratische Partij der Volkeren (HDP) gisterenavond, hernieuwt het Koerdisch Instituut haar oproep aan Belgische parlementsleden en burgemeesters om de democratisch verkozen pro-Koerdische HDP-parlementsleden en DBP-burgemeesters politiek te steunen.

In de nacht van 3 op 4 november werden op diverse plaatsen in Turkije 11 pro-Koerdische toppolitici gearresteerd, waaronder de beide covoorzitters van de HDP, de heer Selahattin Demirtaş en mevrouw Figen Yüksekdağ. Op het Engelstalige deel van onze website vindt u de toespraak over hun arrestatie die de HDP-toppolitici vandaag hielden in de rechtbank.

De andere gearresteerde parlementsleden zijn Sirri Sureyya Onder, Ziya Pir, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Mehmet Ali Aslan, Nursel Aydoğan, Gulser Yildirim, Idris Baluken, Abdullah Zeydan.

hdp-arrestatnen

Tegen vier andere HDP-parlementsleden werd eveneens een arrestatiebevel uitgevaardigd: Tugba Hezer, Faysal Sariyildiz, Imam Tascier en Nihat Akdogan. (Een recent interview met de heer Faysal Sarıyıldız kunt u hier lezen).

Volgend op de arrestaties blokkeerden de Turkse autoriteiten de toegang tot sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube, Instagram en WhatsApp. Ondertussen zijn ook zo goed als alle Koerdische en talloze andere media gesloten door de Turkse autoriteiten, waarbij tientallen journalisten gearresteerd en radiostations, tv-studio’s en krantenredacties aangeslagen werden.

In de laatste maanden werden al verschillende tientallen burgemeesters van de Democratische Partij der Regio’s (DBP), de lokale zusterpartij van de HDP, aan de kant geschoven en/of gearresteerd en vervangen door regeringsgetrouwe functionarissen. Vorige week werden ook de populaire co-burgemeesters van Diyarabakir (Amed) gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen, waarna een pion van de regering hun functie overnam.

De toespraak die HDP-covoorzitter Selahattin Demirtaş op 27 oktober hield in Diyarbakir (Amed) om te protesteren tegen de illegale arrestatie van de co-burgemeesters van de overwegend Koerdische grootstad, wordt nu gebruikt om de populaire toppoliticus gerechtelijk te vervolgen, met aanklachten zoals het “beledigen van de president” en “het publiekelijk vernederen van de Turkse republiek”. Deze aanklachten komen boven op maar liefst 85 (!) andere aanklachten tegen Selahattin Demirtaş. Een duidelijke poging om de HDP het zwijgen op te leggen via eindeloze gerechtelijke procedures, in een land waar ondertussen sowieso geen sprake meer is van een onafhankelijke rechtspraak.

De HDP behaalde bij de laatste verkiezingen ruim zes miljoen stemmen en is de derde grootste politieke partij in Turkije. Dat is alsof de verkozenen van de voltallige Vlaamse bevolking gearresteerd zouden worden. De arrestatie van democratisch verkozen parlementsleden en burgemeesters is een slag in het gezicht van de miljoenen Koerden én Turken die gestemd hebben voor een vreedzame oplossing van het Turks-Koerdische conflict en een regelrechte aanfluiting van de democratie. De HDP spreekt over een staatsgreep van de steeds dictatorialere alleenheerser Erdoğan.

Het Koerdisch Instituut hoopt dat de Europese politici en in het bijzonder de Vlaamse en Belgische politici, ditmaal iets meer zullen doen dan enkel “hun bezorgdheid” uiten.

Koerdisch Instituut vzw, Brussel, 4 november 2016

F
E
E
D

B
A
C
K