Ook de Koerdische satellietzender Roj-TV, die vanuit Denemarken opereert, kreeg bezoek van speurders. Voor Frieda Brepoels, Europees Parlementslid voor N-VA, komt deze actie niet uit de lucht gevallen: "De relaties met Turkije konden wel wat opsmuk gebruiken na het vonnis eind vorig jaar waarbij DHKP-C leden van terroristische beschuldigingen werden vrijgesproken."

Brepoels is bezorgd over de gang van zaken, vooral omdat dit niet de eerste keer is dat de Koerden in België worden aangepakt. "Uiteraard moeten de gerechtelijke instanties onderzoek voeren dat zij nodig achten maar de Belgische autoriteiten moeten opletten zich al te gemakkelijk voor de Turkse kar te laten spannen. Daar waar de persvrijheid in het vizier komt, moet er uiterst zorgvuldig worden omgesprongen met dit soort onderzoeken. België kan niet, onder het mom van antiterreuracties, Ankara helpen de Koerdische stem te muilkorven."

Frieda Brepoels vindt hiervoor steun in het standpunt dat het Europees Parlement innam op 10 februari 2010. Het Parlement riep de Turkse regering toen op ervoor te zorgen dat de antiterreurwetgeving niet wordt misbruikt om de vrijheid van meningsuiting in te perken.  Brepoels :"Roj-TV zendt conform alle wettelijke verplichtingen uit en geeft geweldloos uitdrukking aan de Koerdische stem. Het lamleggen van een belangrijk informatiekanaal voor de Koerden in ons land is onaanvaardbaar louter en alleen omdat de vrije berichtgeving een doorn in het oog is van Turkije", meent Brepoels.

Ook eerder probeerde Ankara al de Koerdische stem te dwarsbomen in Europa. Bij de benoeming van Anders Fogh Rasmussen tot secretaris-generaal van de NAVO kreeg Ankara de verzekering dat er een gerechtelijk onderzoek zou geopend worden tegen Roj-TV. Brepoels: "De acties van gisteren lijken eerder een vorm van intimidatie. Tegelijkertijd zijn ze een slag in het water.  Net nu de Koerden de Turkse regering een hand proberen te reiken voor een oplossing van de Koerdische kwestie, doen zulke acties het verzoeningsproces meer kwaad dan goed."

5 maart 2010
Frieda Brepoels
Europees Parlement voor de N-VA
0475/94.70.35

F
E
E
D

B
A
C
K