“Koerdische dagen”, zo werd het evenement genoemd dat het Rodenbachfonds Hoeilaart deze maand organiseerde. Van donderdag 6 februari tot en met zondag 9 februari was het Gemeenschapscentrum Felix Sohie te Hoeilaart het centrale ontmoetingspunt waar het evenement heeft plaatsgevonden.

Donderdagavond (6-02) werd er van start gegaan met een filmvoorstelling. Rodenbachfonds opteerde voor “Zagros”, een langspeelfilm van de gelauwerde Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa.

Vanaf donderdag 6 februari tot zondag 9 februari kon doorlopend een fototentoonstelling worden bezocht. Alle aandacht ging naar de boeiende, maar ook bij wijlen beklijvende fotoreportage van Toon Lambrechts. Deze journalist trok meerdere malen naar Rojava, de Koerdische autonome regio in Syrië, en naar Shengal (Sinjar), de Yezidi-stad in Irak die in augustus 2014 etnisch gezuiverd werd door de Islamitische Staat. Hij maakte over dit thema voor het Koerdisch Instituut een aangrijpende fotoreportage. Over de vluchtelingenkampen, maar ook over het verbeten Koerdisch verzet. Zijn fotomateriaal werd aangevuld met prachtige sfeer- en natuurbeelden vanuit de Koerdische regio’s, ons aangeboden door een trouwe vrijwilliger, Paul Van Capellen. Vanwege het succes werd deze fototentoonstelling verlengd en liep ze in totaal een tiental dagen door. Leerkrachten van lokale basisscholen vonden het opportuun om de tentoonstelling met hun scholieren te bezoeken en het thema op de agenda te plaatsen gedurende de lessen.

Op zondagvoormiddag (9-02) ging er een aperitiefbabbel in de cafetaria door. Voorzitter Derwich Ferho van het Koerdisch Instituut bezorgde het aanwezige publiek informatie over de Koerdische kwestie tijdens een luchtige en interactieve babbel, meer bepaald over het verleden, maar ook over de actuele situatie.

“De Serrist”, de meest bekende wekelijkse krant van de Druivenstreek publiceerde achteraf een mooi en beknopt verslag van dit evenement (zie lager).

F
E
E
D

B
A
C
K