De betrokken individuen zitten vast in gevangenissen verspreid over het gehele land: Kermanshah, Saghez, Mahabad en Urmieh, maar ook in gevangenissen als Rajai Shahr en de beruchte Evin gevangenis in Teheran.

 

Vaak zitten Koerdische burgers in Iran vast voor de uiting van niet-gewelddadige meningen. De afgelopen drie maanden alleen al werden minstens drie Koerdische journalisten – Saman Rasoulpour, Massoud Kurdpour en Anvar Sa’idi Muchashi – gearresteerd en meer dan 80 mensen werden in Bokan opgepakt in verband met een algemene staking in juli.

 Op 9 augustus werd Massoud Kurdpour, een freelance journalist en een mensenrechtenactivist, in zijn huis in Bokan, een Koerdische stad in het noordwesten van Iran, opgepakt door veiligheidsagenten.Hij was vroeger medewerker van het nu verboden weekblad Didga (Opinies) en heeft over de Koerdische kwestie in Iran regelmatig interviews gegeven aan internationale mediakanalen zoals Voice of America, Radio Farda, BBC Persian en Deutsche Welle. Zijn familie heeft via de veiligheidsdiensten vernomen dat het feit dat hij de laatste tien jaar met internationale nieuwsagentschappen heeft gesproken, één van de redenen was voor zijn arrestatie. 

Anvar Sa’idi Muchachi werd op 28 augustus gearresteerd door Iraanse veiligheidstroepen in Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Koerdistan in Noordwest-Iran. Ze namen hem, samen met zijn neef, mee naar een onbekende locatie. Muchachi schreef voor verschillende nieuwskanalen en heeft als journalist en activist verschillende interviews afgelegd voor Koerdische satellietkanalen. Muchachi is ook student rechten aan de Internationale Universiteit van Teheran en was vroeger redacteur bij het nu verboden weekblad Karaftu.

Foltering en andere vormen van mishandeling in detentie komen veel voor en rechten op een eerlijk proces worden systematisch geschonden, inclusief in de zaken waar de beschuldigden de doodstraf riskeren. In oktober 2007 heeft het Hooggerechtshof bijvoorbeeld de doodstraf van de Koerdische journalist Hiwa Butimar teniet gedaan op grond van procedurefouten. Hij werd in gevangenschap gefolterd. Het Hof stuurde de zaak opnieuw terug naar Marivan, waar hij de eerste keer werd veroordeeld en die hem in april 2008 opnieuw de doodstraf gaf.

Kerim Yildiz, directeur van de Kurdish Human Rights Project (KHRP) zei hierover “Iran heeft nog een hele lang weg te gaan vooraleer het land aan de internationale mensenrechtenstandaard zal beantwoorden. De autoriteiten zouden beter de deelname van de Koerdische journalisten en mensenrechtenactivisten aan een open, vreedzame dialoog aanmoedigen dan hun het zwijgen op te leggen. Zo zouden zij een sleutelrol kunnen spelen in de bescherming van de mensenrechten van alle burgers van Iran.” 

  

F
E
E
D

B
A
C
K