‘Integendeel tot wat Erdogan beweert, willen we ons niet afscheiden van Turkije en een nieuwe staat oprichten, wel willen we een eigen stuk land binnen de Turkse grenzen’, aldus PKK-leider Cemil Bayik.

De Koerdische rebellengroep PKK is klaar om de strijd tegen Turkije op te voeren. ‘We zijn hiertoe gedwongen, want Ankara blijft ons aanvallen en weigert om serieuze onderhandelingen te voeren.’ Dat vertelt de militaire leider van de PKK, Cemil Bayik, in een interview met BBC.

‘De Turkse president Recep Tayyip Erdogan doet er alles aan om deze oorlog te escaleren’, wijst hij met een beschuldigde vinger. ‘En daarom zit er voor de Koerden niets anders op dan ons met hand en tand te verdedigen. De PKK is bereid om de strijd op te voeren. Niet alleen in Koerdistan, maar ook in de rest van Turkije’, klinkt het.

Binnen de Turkse grenzen

‘Integendeel tot wat Ilnur Cevik, de adviseur van Erdogan beweert, willen we ons niet afscheiden van Turkije en een nieuwe staat oprichten. Wat we wel eisen is een eigen stuk land, binnen de Turkse grenzen.’

Tegelijkertijd benadrukt Bayik dat hij onderhandelingen wil voeren met Turkije om tot een akkoord te komen. Al zijn er wel enkele voorwaarden. ‘Ik wil alleen met de Turken praten als ze hun genocidale politiek opgeven.’ Voorts moeten de levensomstandigheden van de PKK-leider Abdullah Öcalan fel verbeteren vooraleer er sprake kan zijn van een akkoord. Öcalan zit al sinds 1999 gevangen en mocht het laatste jaar geen bezoek meer ontvangen. Over zijn gezondheid wil de regering geen informatie geven.

Turkije weigert voorlopig te onderhandelen met de Koerden, die ze steevast omschrijft als terroristen. Ook in de EU en de VS staat de PKK op de lijst van terreurbewegingen.

Abdullah Öcalan

Abdullah Öcalan © AFP

TAK

Het conflict tussen de PKK en Turkije intensifieerde vorig jaar in juli, toen een tweejarig staakt-het-vuren eindigde. Sindsdien valt de Turkse luchtmacht geregeld militaire posten van de PKK aan in het noorden van Irak. Dit zou deel uitmaken van de strijd tegen IS, klinkt het aan Turkse kant.

In maart kostte een bomaanslag in Ankara het leven aan 37 personen. De aanval werd opgeëist door TAK, een radicale groep gelinkt aan de PKK. Maar volgens Bayik heeft de PKK niets te maken met deze aanval. ‘TAK is een andere organisatie, wij zijn niet verantwoordelijk voor hun daden.’ (AVE)