Het Turkse parlement heeft de populaire Koerdische politicus Osman Baydemir gisteren de toegang ontzegd tot de volgende twee parlementaire zittingen omdat hij in zijn toespraak het woord “Koerdistan” had gebruikt.

Osman Baydemir, parlementslid voor de Democratische Partij der Volkeren (HDP), sprak in de parlementaire sessie over de begroting van 2018. Baydemir bekritiseerde er de onderdrukking door de AKP-regering van de Koerdische bevolking en van democratische krachten en hij zei dat de begroting van 2018 een budget voor oorlog was. Nadat de Koerdische politicus in zijn toespraak het woord ‘Koerdistan’ gebruikte, protesteerde de regeringspartij AKP.

Toen een afgevaardigde van de AKP vroeg: “Waar ligt Koerdistan?”, legde Baydemir zijn hand op zijn hart en zei: “Precies hier, Koerdistan is hier”.

Na het incident kreeg Baydemir te horen dat hij voor twee parlementaire zittingen verbannen werd uit het parlement. De politicus kreeg ook een geldboete opgelegd van 12.000 lira (2.660 euro).

Andere HDP-parlementsleden verlieten na de beslissing uit protest het parlement en besloten niet deel te nemen aan de huidige parlementaire zittingen.

Koerdisch Instituut, Brussel, 14/12/2017

F
E
E
D

B
A
C
K