Propaganda
De Turkse politie arresteerde Kizildemir in maart, nadat hij op een Koerdisch voorjaarsfestival het lied Mezin Apo (De Grote Apo) had gezongen. ‘Apo’ is in het Koerdisch een afkorting van Abdullah.

Volgens de aanklager heeft Kizildemir zich schuldig gemaakt aan propaganda voor Öcalans verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Kizildemir wees de beschuldigingen van de hand. Hij zei dat hij de afgelopen dertig jaar in Duitsland had gewoond en zich daardoor niet bewust was geweest van de Turkse antiterreurwetten.

Cel
Öcalan zit sinds zijn arrestatie in 1999 in Kenia in een cel op een eiland in de Zee van Marmara bij Istanboel. Hij blijft een symbool van het Koerdische separatisme. Het Turkse OM vervolgt verscheidene Koerdische politici die hem zouden hebben geprezen.

De Turkse staat erkent de Koerden niet als een minderheid en onthoudt hun rechten die andere minderheidsgroeperingen wel hebben. Onder druk van de Europese Unie hebben de Koerden recentelijk toestemming gekregen uitzendingen en onderwijs in de Koerdische taal te verzorgen. Critici zeggen dat de concessies lang niet ver genoeg gaan. (novum/hln)

F
E
E
D

B
A
C
K